Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Tavaszi fáradtság - Van megoldás!

nepszava.hu/MTI|2017. márc 11. 11:01
[A+ A-]

Illusztráció: Thinkstock

Bene Zsuzsa pszichológus szerint természetes állapot a tavasz fáradtság, amelyet a tünetek száma és elhúzódása különböztet meg a depressziótól.

A szakember a köztévé műsorában azt mondta, általános, hogy télen kimerülnek a tartalékok, ezért is éljük meg a tavaszi fáradtságot, amelynek jobban ki vannak téve azok, akiknek korábban voltak pszichés problémáik. Klinikai állapotról, depresszióról viszont csak akkor lehet beszélni, ha a 9 fő tünetből 5 legalább két hónapig elhúzódik. Elmondása szerint érdemes tudatosítani, hogy változó időszak van és meg kell vizsgálni, hogy az egyén hogyan áll az ilyen időszakokhoz, miként kezeli azokat.

A tünetek: fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek vagyunk, nehezebben koncentrálunk, izomfájdalmak, rossz alvás (kevés, vagy túl sok) valamint étvágytalanság, fogyás, általános rossz közérzet alakulhat ki. 

A webbeteg arra figyelmeztet, hogy a tavaszi fáradtság tünetei megelőzhetőek némi életmód változtatással. Egyrészt több testmozgást javasolnak, ami nem csupán keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszválaszban részt vevő anyagok termelését is növeli.

Másrészt a táplálkozásban javasolt a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés, így a szervezet energiaellátása egyenletes lesz, és a táplálék feldolgozása is kevesebb megterhelést jelent számára. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket. A bennük lévő vitaminok, ásványi sók, nyomelemek gazdagon pótolják mindazt, ami a télen elveszett. Különösen javasolt a joghúrt és a kefir, ezek könnyen emészthetők és nem okoznak étkezés utáni bágyadtságot. A tejsavó és író az idegrendszer számára (is) fontos anyagokat tartalmaznak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!