Előző
Következő
új cikk

Sport

Vizes vb - Milliárdokkal drágultak megint (!) a költségek

nepszava.hu|2017. márc 11. 18:58, frissítve: 2017. márc 12. 20:12
[A+ A-]

Az elkészült Duna Aréna MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ha valaki netán azt hitte volna, hogy a vizes vb költségei már nem szállhatnak tovább, annak rossz hírünk van: nem elég, hogy a tervezett 2,8 milliárd helyett csaknem hatmilliárd forint megy majd el a sportolók, szervezők és újságírók luxushotel-foglalásaira, a Közbeszerzési Értesítőből az is kiderült, hogy csak a nyitó- és záróünnepség 3,8 milliárdba fog kerülni az adófizetőknek.

A Közbeszerzési Értesítő szerint 3,8 milliárd adóforintba fog kerülni csak a vizes vb nyitó- és záróünnepsége, amelyet a Várkert Bazár előtt tartanak. A budapesti, illetve balatonfüredi rendezvények művészeti munkáit a Művészetek Palotája Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. végezheti el közel 2 milliárd forintért, a technikáért pedig egy francia cég felel majd, amely 1,8 milliárd forintért vállalta a feladatot.

Orbán védte a vizes vb-t biztosító cég
A sürgősségre hivatkozva, hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzésen kapta meg a fideszes rendezvényeket gyakran biztosító Valton Security a nyáron kezdődő úszó világbajnokság biztosítási feladatait, 1,09 milliárd forinttért - derült ki az uniós közbeszerzési portálról (TED). A hírt elsőként közlő 24.hu emlékeztetett rá: a Valton igen sűrűn forgolódik fideszes körökben. Számos fideszes, illetve kormányzati rendezvénynek a Valton a biztonsági cége, így ők voltak azok, akik a rendőrök mögött állva feltartóztatták az Orbán Viktort kifütyülni készülő Juhász Pétert. A Valton mellett a Target Group Facility Management Zrt. és a LFH Biztonsági Szolgálat Kft. is ajánlatot tett. A cég feladata lesz a biztonsági feladatok ellátása a Dagály Úszóarénában és környékén, a Hajós Uszodában és környékén, a Batthyány téri High Diving helyszínen, a Városligeti Műjégpályánál, továbbá Balatonfüreden.

Az Mfor.hu pénteken számolt be arról, hogy két közbeszerzési eljárás során összesen 5,94 milliárd forintot költött el a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Kft. szállásköltségekre a vizes világbajnoksággal összefüggésben. A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) vezetői, partnerei és a szponzorok mellett luxushotelt foglaltak a média egyes képviselőinek is. A szállásköltségeket eredetileg 2,8 milliárd forintra becsülték, ebből lett az 5,94 milliárd.  A portál szerint ráadásul több rész esetében nem sikerült nyertest hirdetni, így a szerződések értéke még nagyobbra nőhet.

Mostanra derült ki az is, hogy alaposan megnőttek a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és Széchy Tamás Uszoda felújításának költségei is. A megrendelő Nemzeti Sportközpontok az Épkar Zrt.-t bízta meg a munkával, amelynek értéke az első információk szerint szűk 1,7 milliárd forint volt, ám a beszerzés végleges összértéke áfa nélkül meghaladja a 3 milliárd forintot is. A munkálatok januárban kezdődtek el, és júliusra, a vb-re fejeződnek be.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője úgy reagált a drágulásra, hogy láthatóan egyre több pénzt lopnak el. "Ez mindig úgy szokott lenni, hogy a beruházásnak van egy kezdeti költsége, aztán egy picit drágább lesz, aztán még egy picit drágább lesz, a végén pedig az egészet szétlopják. A Fidesz eddig az összes nagyberuházással ezt tette” - nyilatkozta a politikus a Hír TV-nek.

A világbajnokság megrendezése az Átlátszó számításai szerint csaknem 90 milliárd forintba fog kerülni az adófizetőknek. Ebben az évben 25 milliárdot költenek a rendezésre, a legtöbb pénz, 52 milliárd forint tavaly ment el a beruházásokra. Az egyik legnagyobb tétel a Dagály úszóaréna felújítása, ami szintén jelentősen drágult. Február végén adták át a vb fő helyszínét, a Duna Úszóarénát, amelynek várható költségét 25 milliárd forintra becsülték, a teljes beruházásét 31 milliárdra, ám tavaly decemberben a beruházás ára 43 milliárdra emelkedett. A költségekről több adat is megjelent, Fürjes Balázs azonban tagadta a drágulást. Az olimpiai pályázat kormánybiztosa szerint a Duna Aréna a költségkereten belül épült meg és időre.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!