Előző
Következő
új cikk

Külföld

Prága aranyos utcája

Népszava|2017. márc 13. 05:36
[A+ A-]

Az Arany utcácska Prága legkisebb utcája. Egyrészt kevés a ház, másrészt a házak igen picik, leginkább törpék férnének el benne. Törpék ugyan nincsenek, turistából viszont annál több. Bizony ők sem nagyon férnek el.

A romantikusan egyszerű, mesebeli színes házacskákkal teletűzdelt hepehupás, macskaköves kis utca a Hradzsin északi oldalán, a várfal tövében található. Az utca nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint II. Rudolf idejében itt alkimisták éltek, akiknek az volt a feladatuk, hogy rájöjjenek az aranycsinálás titkára. Talán ez a történet nem teljesen igaz, de ez a másik valóságosabbnak tűnik.

A XX. század elején az egyik házikóban egy öreg filozófia doktor, Uhle professzor lakott, aki minden pénzét régi, varázslatokkal foglalkozó könyvekre költötte. Apró laboratóriumában gyakran végzett titkos kísérleteket is, de egy alkalommal az Arany utcácska lakói hangos robbanásra ébredtek. Amikor a tűzoltók megérkeztek, és eloltották a tüzet, ott találták holtan Uhle doktort, kezében egy sárga kővel, melyről később kiderült, hogy arany volt.

Egyébként a 22-es szám alatt lakott 1916-17 fordulóján Franz Kafka és nővére, de itt lakott az irodalmi Nobel-díjas Jaroslav Seifert is.

A pasztellszínű falak, apró ajtók és ablakok, az alacsony tetők és a sok-sok kémény olyan hangulatot varázsol, mintha egy mesekönyvben járnánk.

Ma persze az aranycsinálás modernebb formáját is megtalálhatjuk itt. A szuvenírárusok portékája nem fénylik aranyként, de roppant kelendő. A kiállított középkori fegyverek, textiláruk mellé szuveníreket is vásárolhatunk, aranyáron.

A Zlatá Ulickahoz fogható utcát aligha találunk máshol.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!