Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump akadályozza az igazságszolgáltatást

Népszava|2017. márc 13. 05:33
[A+ A-]

New York állam főügyésze nem volt hajlandó lemondani, amikor pénteken Donald Trump 45 másik államügyésszel együtt távozásra szólította fel. Prett Bharara, aki számos érzékeny vizsgálatot folytatott államában, meglepődött a felszólításon, hiszen az új amerikai elnök még novemberben, megválasztása után, személyesen biztosította arról, hogy a helyén maradhat.

Bharara szombaton este Twitteren tette közzé: „Nem mondtam le, néhány perce kirúgtak. New York államügyészének lenni szakmai életem legnagyobb megtiszteltetése volt.”

Trumpra a radikális jobboldal részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy távolítson el mindenkit a kormányzatból, akit még Barack Obama nevezett ki. Az elnöknek jogában áll a 93 államügyész helyére újakat kinevezni, de – ahogy a nagykövetek menesztése – az ügyészek lemondatása is szokatlanul, hirtelen és tömeges módon zajlott.

Chuck Schumer, New York állam egyik szenátora, a szenátus demokrata kisebbségi vezetője, a 2009-ben kinevezett Bharara egyik korai támogatója közölte, a Fehér Ház döntésével „folyamatban lévő vizsgálatokat szakít félbe, s akadályozza az igazságszolgáltatást”. Bharara igazi „sztárügyész” volt, nagy Wall Street-i cégek, fedezeti alapok ellen indított pereket pénzügyi visszaélések miatt, hatalmas büntetéseket rótt ki. Fellépett a kiberbűnözés ellen is. Egy demokrata adminisztrációban az igazságügyi tárca várományosa lehetett volna. Bharara egyébként prominens demokraták ügyeiben is nyomozott, például Bill de Blasio, New York polgármestere kampánypénzgyűjtését is vizsgálta.

Fehér házi tisztviselők név nélkül a New York Timesnak azt mondták, Trump és a Bhararát támogató Schumer szenátor viszonyának megromlása állhat a háttérben, mások úgy vélik, hogy Jeff Sessions, az igazságügyi tárca vezetője most torolja meg, hogy annak idején a Clinton-adminisztráció hivatalba lépése után főügyészként őt is leváltották. A CNN elemzése szerint a manhattani főügyész hivatala komoly szerepet játszhat a Trump-kampány orosz kapcsolatainak vizsgálatában, ezért vonta vissza korábbi támogatását az elnök.

Guccifer 2.0-val csevegett a tanácsadó
Donald Trump egyik volt kampánytanácsadója, Roger Stone elismerte, hogy tavaly kommunikált egy hackerrel, aki részt vett a Demokrata Nemzeti Bizottság szerverének feltörésében, s a Clinton-kampányra rossz fényt vető e-maileket tett közzé.
Stone a Washington Timesnak mondta el, hogy a Guccifer 2.0 néven dolgozó hackerrel „rövid és banális” beszélgetéseket folytattak, s időközben el is feledkezett erről. Az amerikai kormányzat szerint Guccifer 2.0 kapcsolatban állt Oroszországgal.

E.É.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!