Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nem készült fel London az uniós kilépésre

Népszava|2017. márc 13. 05:34
[A+ A-]

Várhatóan holnap aktiválja Theresa May brit kormányfő a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amellyel hivatalosan is megkezdődhet Londonnak az Európai Unióból való kilépése.

Felforrósodott a hangulat Nagy-Britanniában, ahogy közeledik a Theresa May által a Brexit megkezdésére kitűzött határidő. Hétfőn a westminsteri parlament mindkét háza ismételten megtárgyalja a kilépésről szóló rövid törvényt. Várakozások szerint az alsóház nem fogadja el a Munkáspárt által előterjesztett és a Lordok Házában az elmúlt hét hétben nagy többséggel megszavazott módosításokat a már korábban a szigetországba költözött EU-állampolgárok jogairól, illetve a végleges megállapodás parlamenti jóváhagyásáról. A főrendek viszont nem gördítenek akadályt a népakarat érvényesülésének útjába. Ezután a javaslatot már csak II. Erzsébetnek kell szentesítenie.

Theresa May hétfőről keddre halasztotta el a múlt heti EU-csúcstalálkozóról szóló parlamenti beszámolóját, ami jó alkalom lenne a kilépési tárgyalások nyitányának bejelentésére. Ám a szerdai hollandiai választások előtt nem a legszerencsésebb közvetett formában támogatni az EU-ellenes, szélsőjobboldali Geert Wilders kampányát. Ahogy erre a Sky News tudósítása emlékeztetett, még kevésbé lenne tapintatos a mai EU kereteit meghatározó római (EGK) egyezmény hatvanadik évfordulója, március 25-e körül megtenni a súlyos lépést.

A vasárnapi brit lapok közül a Mail on Sunday és az Observer is azzal riogat, hogy a Whitehall, a kormányzati negyed messze nincs felkészülve a bonyolult EU-alkudozások lebonyolítására két év alatt. Maguk az illetékes miniszterek sem értenek egyet a kilátások tekintetében. Míg vasárnapi nyilatkozatában a kereskedelmi tárcát vezető Liam Fox úgy vélte, „senkinek nem áll érdekében, hogy ne jöjjön létre a megállapodás az EU-val”, Boris Johnson külügyminiszter szokásos bombasztikus megfogalmazása szerint nem tartaná „apokalipszisnek”, ha 2019 tavaszára nem állna össze a válást kimondó szerződés.

Az Európai Unió London iránti rokonszenvét aligha erősíti, hogy a The Sunday Times tudomása szerint Theresa May az 50. cikkely „nukleáris gombjának” benyomásával együtt készül bejelenteni igényét hazájának az Európai Befektetési Bankban lévő 9 milliárd fontos részesedése visszaszerzésére.

R. Hahn Veronika

Lájkoljon minket a Facebook-on is!