Előző
Következő
új cikk

Bulvár

"Hát, mit mondjak, beosztom" – Demjén megalázó járadéka

Népszava|2017. márc 13. 08:11
[A+ A-]

Demjén Ferenc Orbán Viktor miniszterelnök ( és Schmitt Pál akkori államfő) viharos tapsja mellett vette át a Kossuth-díjat 2012 márciusában - Népszava fotó

Én ma is dolgozom, anyagi háttérrel is rendelkezem, de mindig, amikor az utalást a számlámon meglátom, azokra a korombeliekre gondolok, akik hasonlóan jártak, és most szociális juttatásokra szorulnak, hogy ebből a pénzből valahogy, nagyon szegényesen megéljenek – mondta el a Blikknek a népszerű, Kossuth-díjas énekes Demjén Ferenc, aki március 18-án adja tavaszi turnéjának első koncertjét a budapesti Barba Negrában

Nagyon bánt, hogy azok, akik egykor az életüket tették fel arra, hogy másoknak a muzsikálással örömet szerezzenek, ma nyomorognak – tette hozzá Demjén, aki több mint 40 éven át fizette a járulékokat.

Az énekes-dalszerző ugyanis havonta 48 500 forint nyugdíjat kap, 20 ezer forinttal többet az öregségi minimumnál

Hát, mit mondjak? Nagyon beosztom – mondta Demjén Ferenc, aki hozzátette: az államszocializmus korszakában központilag szabályozták a fellépti díjakat, és tisztán emlékszem, hogy az ORI minden fellépésem után levonta a nyugdíjjárulékot. Csak rajtuk keresztül lehetett működési, azaz ORI-engedélyhez jutni, és a gázsit is ők fizették.

Riport készül ( Dám László)  Demjén Ferenccel 1978-ban - Forrás: Fortepan/Urbán László

Riport készül ( Dám László) Demjén Ferenccel 1978-ban - Forrás: Fortepan/Urbán László

 

Elvileg ebből levonták a nyugdíjjárulékot, gyakorlatilag azonban ezek a nyilvántartások a rendszerváltozás idején tisztázatlan körülmények között eltűntek. Nem értem, miért nem lehet bevezetni egy biztos támasztékot azoknak, akik így jártak. Nekem még vannak koncertjeim, és hálás is vagyok ezért. De mi van azokkal, akik röhejes összegekért vendéglátóznak? Egy vendéglátós zenekar manapság olyan alacsony gázsit kap egy szombat estéért – legyen az esküvő vagy más alkalom –, hogy nekem nem lenne pofám annyit fizetni – sorolta a gondokat a Blikknek a Kossuth-díjas énekes.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!