Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hollandia nem kér bocsánatot

Népszava|2017. márc 13. 09:04
[A+ A-]

Kizárta a bocsánatkérést Törökországtól Mark Rutte holland kormányfő azután, hogy hétvégén kiutasították az országból a török családügyi minisztert. 

„Szóba sem jöhet a bocsánatkérés" – tette egyértelművé a holland miniszterelnök egy hágai kampányrendezvény során. Egyben élesen bírálat Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki a nácik leszármazottainak nevezte a hollandokat és fasisztáknak nevezte őket. „Ezt az országot, amint ezt Rotterdam polgármestere is hangoztatta, bombázták a második világháború során" – emelte ki. Emmanuel Macron francia elnökjelölt szerint az EU-ak közösen kell fellépnie a török kormánnyal szemben. Elutasította az ankarai kabinet provokációit. Felszólított a francia kormányt is, utasítsa vissza az ankarai kabinet sértegetéseit.

Továbbra is nagy a feszültség Hollandia és Törökország között. Vízágyúval oszlatta fel a holland rendőrség a török államfő, Recep Tayyip Erdogan mellett tüntetők egy csoportját vasárnap este Amszterdamban, miután a felvonulók számos utat elzártak, és petárdákat, valamint tűzijáték-lövedékeket robbantottak. A közösségi hálókon szervezett tüntetésen hollandiai törökök elsősorban az ellen tiltakoztak, hogy a holland kormány megakadályozta két török miniszter kampányrendezvényét az országban. Eberhard van der Laan amszterdami polgármester engedélyezte a tüntetést, de miután az zavargásba ment át, utasítást adott a rend helyreállítására.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!