Előző
Következő
új cikk

Belföld

Áder János maradt az államfő

nepszava.hu/MTI|2017. márc 13. 09:17
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

A Parlamentben újabb öt évre megválasztották Magyarország köztársasági elnökét. Áder Jánost a második fordulóban, már a jelenlévők egyszerű többségével választották újra az  államfői posztra.  Újraválasztása május 10-től hatályos. Az Országgyűlés a rendszerváltás óta hetedik alkalommal választott köztársasági elnököt.

Pillantsunk vissza:

Hétfő kora délelőtt kezdődött meg a Parlamentben a köztársasági elnök-választás. Kövér László házelnök bejelentést tett az államfőjelöltekre, Áder János jelenlegi elnökre, illetve Majtényi Lászlóra leadott ajánlásokról, ennek során elmondta, hogy érvénytelen beadvány nem érkezett. Ezután a jelöltek életrajzának ismertetése következett, a sort Majtényi Lászlóval, az Eötvös Károly Intézet igazgatójával, a civilek és az ellenzéki pártok közös jelöltjével kezdte, akit fel is kért beszéde megtartására. Majd Áder János lépett a pulpitusra, az államfő érkezését nagy taps fogadta. 

Majtényi László 09.45 perkor megkezdte beszédét - "Helyre kell állítani a köztársaságot"

Helyre kell állítani a köztársaságot, amelyben intézmények biztosítják alkotmányos jogainkat, és vissza kell térni az 1989-es, 1990-es alkotmányos mozgalom értékeihez, vagyis a parlamenti demokráciához - hangoztatta beszédében a megválasztása esetére - a fentiek mellett - leginkább a társadalmi béke, az igazságosság a szolidaritás, a szegénység felszámolása érdekében tevékenységet ígérő Majtényi László, a baloldali ellenzék által támogatott köztársaságielnök-jelölt hétfőn a parlamentben. A volt ombudsman az elnökválasztás előtt elmondott beszédében hangsúlyozta: olyan alkotmányt tart szükségesnek, amelyet népszavazás erősít meg, amely kifejezi a társadalom vitában álló csoportjainak közös értékeit, és békét teremt. 

Szabad és szolidáris Magyarországot szeretne, eszménye a minél kevesebb állam és a minél több szolidaritás - jelentette ki. Majtényi László beszélt az eddig államfőkről is, közülül Göncz Árpádot és Sólyom Lászlót tekinti mintának, akik példát mutattak személyes autonómiából. Közölte: megválasztása esetén élne azzal, hogy a köztársasági elnök számára van lehetőség törvényjavaslatokat terjeszthet a Ház elé. (MTI-információ)

A demokratikus ellenzék és civelek jelöljének beszédét megköszönve, Kövér László 9.58 perckor belefogott a jelenlegi államfő, Áder János életútjának ismertetésébe,  majd felkérte a köztársasági elnököt jelölti felszólalása megtartására. 

Áder János: tegyük életünk központi kérdésévé a teljesítményt!

Az elmúlt öt év megerősítette Áder Jánost abban, hogy életünk központi kérdésévé kell tenni a teljesítményt. Az államfő hétfőn a parlamentben, a köztársaságielnök-választást megelőző beszédében számot adott az eltelt öt esztendőben végzett munkájáról. Felidézte, hogy 2012-ben azt ígérte, államfőként mindig a magyar érdekek és értékek szószólója lesz. Kitért arra is, hogy eddigi elnöki munkájában kiemelt helyen szerepelt a jövő generációk iránti felelősség, hiszen "épített és természeti környezetünkért viselt felelősségünk közös". Azt mondta: az öt éve is vallott értékek alapján kívánja az államfői munkát végezni. Áder János beszédében köszönetet mondott Majtényi Lászlónak, hogy vállalta a megmérettetést.(MTI)der bebizonyította, hogy alkalmatlan

A beszéd végeztével ( 10.17 ) Kövér László tájékoztatást adott a választás további menetéről. A szavazatok leadására 40 perc áll rendelkezésre, így legkorábban 11 órára várható azok összesítése, eredményhirdetés pedig - szintén legkorábban - fél 12-kor, legkésőbb délután 1 órakor.  A titkos szavazáson Áder János jelenlegi államfőre, a Fidesz-KDNP jelöltjére vagy Majtényi László volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Intézet elnökére szavazhatnak a képviselők. 

11.45 - kor Kövér László bejelentette, hogy leadták a szavazatokat, ezek között érvénytelen nem volt, a titkos szavazás eredménye azonban érvényes, de eredménytelen volt, ezért második fordulóra lesz szükség. Az Országgyűlésben tehát - ahogy előre jelezhető volt - hétfőn egyik jelölt sem kapta meg a megválasztáshoz szükséges kétharmados támogatást. A második szavazás után az lesz a köztársasági elnök a két jelölt - Áder János és Majtényi László - közül, aki a legtöbb voksot kapta. Kövér László házelnök a plénum előtt bejelentette: 175 képviselő adta le voksát. Áder János 131, Majtényi László 44 szavazatot kapott. A szavazás érvényes volt, de eredménytelen lett, ezért második fordulót tartanak - közölte a házelnök, aki egy óra 20 perc szünetet rendelt el a szavazás idejére. 

Orbán Viktor is leadta a szavazatát... vajon kire? 

A bejelentés után, miszerint Áder János maradt az államfő, a politikus a páholyban fogadta a gratulációkat, köztük Orbán Viktor miniszterelnökét.

A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksoláson, vagyis ugyanannyit, mint az első fordulóban. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra a második voksoláskor 39-en szavaztak, öttel kevesebben, mint előzőleg. (A DK korábban közleményben tudatta, hogy a második fordulóban, amelyikben már az egyszerű többség is elég, nem veszik fel a szavazólapot, nem akarnak "a demokrácia díszleteként" asszisztálni Áder János újraválasztásához.)

A régi-új
Az 1959-ben született Áder János - volt házelnök, országgyűlési és európai parlamenti képviselő - második ciklusát kezdheti meg a Sándor-palotában. Először 2012. május 2-án választotta őt elnökké az Országgyűlés, majd - a rendszerváltás utáni ötödik államfőként - 2012. május 10-én lépett hivatalba.
Áder János nős, felesége Herczegh Anita, négy gyermekük van.
Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt a tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!