Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vizes vb - 3,7 milliárdért rendezi az ünnepségeket a Müpa

Népszava|2017. márc 13. 12:03
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Egyedüli pályázóként, hirdetés nélküli közbeszerzésen 3,7 milliárd forinttért megkapta a Káel Csaba vezette, s az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó MÜPA Budapest Nonprofit Kft. a vizes világbajnokság ünnepségeinek művészeti tervezését és szervezését - derült ki az Európai Unió közbeszerzési honlapjáról. 

A pontos feladatleírás szerint Káelék feladata a VB-rendezvények showtechnikai elemeinek biztosítása, valamint lebonyolításuk koordinálása lesz. A közbeszerzési értesítő szerint hirdetményt nem tettek közzé, amire a magyar közbeszerzési törvény elvileg csak akkor ad lehetőséget, ha sürgősen szükség van valamilyen szolgáltatásra. Ugyanakkor a kiírás szerint a világbajnokság megvalósításával, valamint a rendezvények megrendezésével és szervezésével összefüggésben lebonyolítandó közbeszerzési eljárásoknál a kiíró minden esetben jogosult a "rendkívüli sürgősségre" hivatkozva hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására. A kormány előszeretettel él ezzel a lehetőséggel, mint megírtuk: ugyancsak hirdetés nélküli közbeszerzésen választották ki például az úszóvébé örző-védő cégéül a fideszes rendezvényeket rendszeresen biztosító Valton-sec Kft-t is.

A mostani közbeszerzési kiírásból kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. alá tartozó BP 2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. már február végén szerződést kötött a MÜPA-val. Az állami cég pedig egy francia alvállalkozót vont be az üzletbe, a hasonló látványos tömegrendezvények szervezésével foglalkozó francia ECA2-t. A francia cég honlapjáról kiderül, többek között az ECA2 szervezte Franciaországban a 1998-as futball világbajnokság rendezvényeit, illetve a 2000-es millenniumi ünnepségeket az Eiffel-toronynál. Bár a közbeszerzési kiírás szerint a fő kiválasztási szempont az ár volt, valójában az eredetileg becsült árhoz képest csak 100 millióval lett olcsóbb a MÜPA ajánlata. A 3,7 milliárdos vállalási árból a fővállalkozó MÜPA 1,9 milliárd forintot, míg az alvállalkozó ECA pedig 1,8 milliárdot kap. Hogy pontosan mire fordítják a hatalmas összeget, megkérdeztük Káeléktől, ám eddig nem kaptunk választ.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!