Előző
Következő
új cikk

Külföld

Fillon tudja, merre húz Merkel szíve

MTI|2017. márc 13. 15:27
[A+ A-]

FOTÓ: Getty Images

A másfél hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, tudja merre húz Angela Merkel szíve az elnökjelöltek között.

A kérdés azért merült fel, mert a német kancellár csütörtökön fogadja Berlinben az elnökválasztás favoritjának számító, függetlenként induló Emmanuel Macront, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági miniszterét.

"Teljesen normális, hogy a német kancellár találkozik az elnökválasztás jelöltjeivel" - mondta egy újságírói kérdésre válaszolva Fillon. "De én tudom, hogy mit gondol, tudom, hogy merre húz a szíve, tudom, hogy mi a gazdasági és politikai programja, és hogy az az enyémmel van összhangban" - tette hozzá a konzervatív elnökjelölt, akit már januárban fogadott Berlinben Angela Merkel.

A választ iróniával fogadták a sajtótájékoztatón részt vevő német újságírók, akik közül az egyik nyilvánosan gratulált Fillonnak ahhoz, hogy tudja, mit gondol Angela Merkel.

A Macron és Merkel közötti csütörtöki "informális és bizalmas" találkozó tényét korábban Ulrike Demmer helyettes német kormányszóvivő megerősítette, de hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy a német kancellár támogatja a centrista jelöltet, hanem a francia-német kapcsolatokat kívánja ápolni.

A januárban még favoritnak számító Fillon a családtagjai feltételezett fiktív parlamenti foglalkoztatása miatt indult ügyészségi eljárás miatt a harmadik helyre csúszott vissza a felmérésekben, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulóba, ahol várhatóan Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi, később saját pártot alapító, centrista gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mérkőzik majd meg egymással, s várhatóan Macron kerül majd ki győztesként a megmérettetésből.

Angela Merkel még a botrány kirobbanása előtt fogadta Francois Fillont. Az nem ismeretes, hogy a német kancellár fogadja-e Benoit Hamont, a Szocialista Párt elnökjelöltjét is, de a szóvivő kizárt bármilyen találkozót Marine Le Pennel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!