Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kanyaró - Tíz új gyanús esetet jelentettek

Népszava-összeállítás|2017. márc 13. 15:35, frissítve: 2017. márc 13. 17:32
[A+ A-]

Illusztráció: Thinkstock

Tíz új gyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) hétfőig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek - mondta Oroszi Beatrix a központ főigazgató-főorvosa. S ugyan a múlt pénteken a járványügyi központ vezetője határozottan állította: hétfőtől a patikákban is kapható lesz az oltás, március 13-án hiába várták a gyógyszertárak, nem érkezett meg a kanyaró elleni vakcina.

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek Csongrád megyéből. Az érintettek valamennyien február 28. és március 7. között betegedtek meg. Nem biztos, hogy mindannyian a kanyaró valamennyi tünetét mutatják, a laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója szerint a többségük enyhe lefolyású eset.

A megbetegedést továbbra is csak 13 embernél igazolták a laboratóriumi vizsgálatok. Közülük tíz makói, egy szegedi egészségügyi dolgozó, egy a szegedi klinika betege, és köztük van az a makói kórházban ápolt román állampolgár is, aki behurcolta a betegséget. Felvételi zárlatot eddig csak a makói kórházban rendeltek el, ezt csak akkor oldják fel, ha nem fordul elő új megbetegedés, és új gyanús esetről sem érkezik bejelentés.

Több tízezer védőoltás áll rendelkezésre, a makói kórházban is ezt a tartalékot kezdték el használni. Közölte: folyamatos a kiszállítás a gyógyszertárakba is.

Lapunk azonban hiába érdeklődött a makói, a hódmezővásárhelyi, szegedi és a Budapest környéki patikákban, kapható-e kanyaró elleni védőoltás, mindenütt azt a választ kaptuk, hogy pillanatnyilag egyetlen darab sincs, és a nagykereskedő sem tudta megígérni, mikor szállít. Ujházi László a gyógyszerészi kamara hajdú-bihari elnöke a dehir.hu portálnak azt mondta – a korábbi hírekkel ellentétben – ezen a héten már nem várható, hogy érkezik védőoltás. A nagykereskedő ugyanis azt mondta, hogy még a gyártói beszállításra várnak és nekik is kell egy-két nap, hogy eljuttassák a patikákba a vakcinákat. A gyártó szerint csütörtökön kapják meg a nagykereskedők az oltóanyagot, csak ezt követően 1-2 napon belül tudnak szállítani, legjobb esetben a jövő hét elején lesz a készítmény a gyógyszertárakban.

Azt ugyan a járványügyi szakemberek rendre hangsúlyozzák, nagyon sok embernek „hézagos” a védettsége. Aki 1969 előtt született és nem esett át a betegségen, vagy 1969-1988 között született és csak egy oltást kapott, kérheti háziorvosától az oltást. (Az oltás ára 10 500 forint).

Lájkoljon minket a Facebook-on is!