Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán: Vona csicskapártot csinált a Jobbikból

nepszava.hu/MTI|2017. márc 13. 15:52, frissítve: 2017. márc 13. 17:11
[A+ A-]

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén az azonnali kérdések órájában öt kérdést is kapott, egyiket Vona Gábortól, akivel ismét összetűzésbe kerültek a T. Ház előtt. Addig jutottak, hogy a miniszterelnök hazugnak nevezte, majd lényegében lecsicskázta a Jobbik elnökét, aki eredetileg a titkosszolgálatokhoz fűződő kapcsolatáról kérdezte a kormányfőt.

"Miniszterelnök úr, tisztában vagyok azzal, hogy ön a katonaévei alatt kapcsolatba került a titkosszolgálatokkal. Azzal is tisztában vagyok, hogy az ön családjában is volt, aki 1956-ban, a forradalom idején ügynökként dolgozott az ÁVH-nak" - mondta, azt kérdezve a kormányfőtől, hogy "mi elől menekül", van-e további titkolnivalója, mire Orbán hazugnak nevezte őt, mondván, hogy nem volt köze a titkosszolgálatokhoz. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány megtárgyalta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának jelentését, és úgy döntött, átadja a titkosszolgálati mágnesszalagokon tárolt adatokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A levéltár nyitott, forduljon az ott dolgozókhoz bizalommal - javasolta a Jobbik elnökének.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Viszonválaszában Vona Gábor arra szólította fel a kormányfőt, mondja ki, hogy soha nem volt ügynök, soha nem jelentett senkiről, majd arra utalt, hogy a Fidesz-kommunikáció veleje manapság a sorosozás és a simicskázás. Mint mondta, érti, hogy “az S betű félelmetes, tekereg, kanyarog”, és valamiért nagyon fél Orbán az ezzel a mássalhangzóval kezdődő szavaktól, de "higgye el, az egész világot nem Simicska Lajos és Soros György irányítja!" - fogalmazott.

Orbán erre megjegyezte, hogy az S betűsökkel nincs semmi baja, itt van például rögtön Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, aki a kormányfő mellett foglalt helyet.

A miniszterelnök kijelentette: "természetesen a másik oldalon álltam, mi, akik itt ülünk, a másik oldalon álltunk, bennünket üldöztek, bennünket hallgattak le". "Nem működtünk együtt semmifajta állambiztonsági szolgálattal" - húzta alá.  Szerinte egyébként a Jobbik kényes helyzetben van, mert "maguk is bevallották, hogy a pártjukat eladták, és ahol eladás van, vevő is van". "Mindannyian tudjuk, hogy önök nem a saját álláspontjukat képviselik, önök benne ülnek egy nagyvállalkozó zsebében. A miniszerelnök a vita hevében kijelentette, hogy a pártelnök csicskapártot csinált a Jobbikból.

Orbán és Vona nem először kap össze az Országgyűlésben, a már megszokott összeszólalkozásuk legutóbb addig fajult, hogy a kormányfő a Jobbik-elnök állítólagos homoszexualitására utalt - amivel a Fidesz-közeli bulvársajtó próbálta lejáratni Vonát -, amikor azt mondta: "nem szoktam, illetve nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni".

A kormányfő ezt arra válaszolta, hogy Vona azt vetette Orbán szemére, hogy egyetlen szóval sem beszélt az olimpia ügyéről, csupán "Tarlós István szoknyája mögé bújik". A szélsőjobboldali párt elnöke a csörte után úgy összegezte a parlamenti összeszólalkozást, hogy Orbán Viktor lesüllyedt a saját bulvármédiája szintjére.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!