Előző
Következő
új cikk

Külföld

Le Pen számít Orbánra

Népszava-információ|2017. márc 14. 05:33
[A+ A-]

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke állítólag azt mondta, együtt bontaná le az Európai Uniót Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnökével, Jaroslaw Kaczynskival. Ezért szövetséget ajánlott a két államnak – közölte a Rzeczpospolita című lap hétfői kiadása.

Le Pen még múlt héten, Párizsban beszélt pártja esetleges szövetségeseiről több lap tudósítójának. Elmondta, számít az olasz, az osztrák és a holland euroszkeptikus pártokra (az Északi Ligára, az Osztrák Szabadságpártra és a holland Szabadságpártra gondolhatott), s azokra, akik Theresa May brit kormányfő környezetében is „hozzá hasonlóan gondolkodnak”. Az AFP jelentése szerint a francia elnökjelölt azt közölte, számára világos, hogy a magyar kormányfő is osztja nézeteit. „Ha holnap én leszek a köztársasági elnök, akkor, igen, úgy vélem, számíthatok arra, hogy Orbán Viktorral megtárgyaljuk mindazt, ami elfogadhatatlan, tűrhetetlen számunkra a mai Európai Unió működésében. Ugyanaz a helyzet Jaroslaw Kaczynskivel”. Elismerte ugyanakkor, hogy „természetesen nem értünk egyet mindenben”.

A PiS szóvivője, Beata Mazurek azt közölte, „a PiS nem érdekelt az EU lebontásában”. A szóvivő felvilágosítást kért a nyilatkozat hitelességét illetően. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke ezt követően hétfő déli sajtóértekezletén kijelentette: „Le Pen-hez annyi közünk van, mint Putyinhoz”. Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes nagyon kétségesnek vélte, hogy könnyen megtalálható lenne a közös ügyek széles spektruma. „Évek óta ismerem a szerzőt, ferdíteni szokott, így nem hiszem, hogy az interjú valódi” – mondta a lap tudósítójáról, Jedrzej Bieleckiről.

A WSieci című konzervatív hetilap franciaországi tudósítója pedig – aki jelen volt Le Pen sajtóértekezletén, és hangfelvételt készített róla – hamisítványnak minősítette a Rzeczpospolita írását.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!