Előző
Következő
új cikk

Külföld

Új kísérlet a skót függetlenségre

Népszava|2017. márc 14. 05:34
[A+ A-]

Nicola Sturgeon elcsente a show-t Theresa May-től, amikor hétfő délelőtt, röviddel a westminsteri törvényhozásban várt Brexit-döntés előtt nyilvánosságra hozta egy újabb népszavazás tervét a tartomány önállóságáról.

A feltűnő piros ruhába öltözött, karizmatikus skót függetlenségi vezető valójában nem meglepő bejelentését azzal indokolta, hogy a Brexit elfogadhatatlan helyzetbe sodorta Skóciát, s a brit kormánnyal folytatott tárgyalásokon nem sikerült kompromisszumot elérni.

Az autonóm skót kormány fejét elsősorban Theresa May keményvonalas Brexit-terve, az egységes piactól való eltávolodás lehetősége indította arra, hogy már a jövő héten kérje az edinburghi parlament áldását a második függetlenségi népszavazás kiírására. A Skót Nemzeti Párt (SNP) irányítója, aki a legutóbbi, 2014. szeptember 18-án megtartott referendum kudarca után (a szavazók 55,3 százaléka voksolt nemmel, 44,7 százaléka igennel) követte a nem kevésbé populista Alex Salmondot a párt és a tartomány élén, újságírók előtt hangsúlyozta, „biztosítani kívánja, ne csak ő, hanem a választók dönthessenek Skócia jövőjéről”. A politikus bízik abban, hogy honfitársai a helyes döntést hozzák meg. Ő a maga részéről „nem tervez nem győzni”. Nicola Sturgeon tisztában van azzal, ha Skócia változatlanul az Egyesült Királyság tagja kíván maradni, nemcsak saját politikai jövőjének inthet búcsút, legalább egy nemzedék idejére lekerül a napirendről szuverenitás kérdése.

A függetlenségi népszavazást 2018 ősze és 2019 tavasza között rendezhetik meg, amikor már látszanak a Brexit-tárgyalások első következményei, de még nem fejeződtek be az alkudozások, azaz győzelem esetén az önállóvá váló Skóciának maradna még mozgástere. Mint emlékezetes, az Brexitről szóló referendumon a skóciai választók nagy többséggel, 62-38 százalékban álltak ki az EU-tagság folytatása mellett.

A referendum tervét mind az edinburghi, mind a westminsteri pártok vezetői helytelenítették. Theresa May szerint a „Skócia jövőjét kockáztató” Nicola Sturgeon által mutatott „szűk látókörűség mélységesen sajnálatos és csak további bizonytalanságot és megosztottságot eredményez”. Az ellenzék vezére, Jeremy Corbyn nem kíván új referendumot kiiratni, de megígérte, a londoni munkáspárti képviselők nem akadályozzák meg a skót parlament demokratikus döntését.

R. Hahn Veronika (London)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!