Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egy pottyantós lett az önkormányzat veszte

Népszava|2017. márc 14. 05:03
[A+ A-]

Forrás: Google Street View

Kölcsönös vádaskodásoktól, s néhol már-már tragikomédiába hajló vitáktól hangos, rendkívüli önkormányzati ülést tartottak tegnap a Borsod megyei Izsófalván, amelynek végén feloszlatta magát a testület. 

A képviselőknél utoljára az verte ki a biztosítékot, hogy Simon Ottó polgármester pályázati pénzből leszigeteltette a hivatal melletti pottyantós vécét, miközben az iskolai tornaterem kimaradt ebből a fejlesztésből. Ráadásul a településnek 4,2 millió forintnyi pályázati pénzt is vissza kellett fizetnie, mert a helyi óvoda konyhájának átépítésekor változtattak a terveken, de ezt a falu vezetője nem jelentette be, ezért büntetést kaptak.

Az önfeloszlatásról döntő tegnapi rendkívüli testületi ülésen a polgármester többször is hangsúlyozta: mindenki úgy beszéljen, hogy később esetleg bíróság előtt is vállalni tudja a szavait. Szerinte a pottyantós vécét azért nem lehetett lebontani, vagy máshová áthelyezni, mert "az már száz éve itt áll". Ráadásul mivel része volt a felújítási terveknek, az árát nem lehetett volna másra - például térkövekre - költeni.

A vita tárgya FOTÓ: NÉPSZAVA

A vita tárgya FOTÓ: NÉPSZAVA

Ötvös Béla független képviselő erre úgy reagált: a polgármesternek kellett volna megakadályoznia, hogy a tervező egyáltalán betervezze a budi leszigetelését. Szó volt még arról, hogy a polgármester nem engedte felszólalni a képviselőket a falu ügyeiről tartott tájékoztatón, s kiderült az is, hogy a gazdasági bizottság vezetője és a településvezető korábban egy vita miatt összeverekedett, emiatt pedig jelenleg is folyik bírósági per. Simon Ottó többször is "kiosztotta" a testületi tagokat. Egyiküknek azt mondta, hogy még az áfát sem tudja rendesen kiszámolni, másiknak azt, hogy árvízkor esernyővel a kezében, lakkcipőben bámészkodott, ahelyett, hogy mentette volna, ami menthető. Kettejüket - névtelenül - megvádolta még azzal is: már megválasztásakor megfenyegették telefonon, hogy amennyiben nem lehetnek alpolgármesterek, megkeserítik az életét. "Hát, ez sikerült" - summázta.

A faluban többeket megkérdeztünk, mi a véleményük az önkormányzati "cirkuszról". Többen is ugyanazt válaszolták: elviselhették volna egymást még egy darabig a képviselők és a polgármester, mert az időközi választás is pénzbe kerül, ráadásul hamarosan jön a rendes voksolás.

Doros Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!