Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Epilepsziás férfi okozott halálos balesetet az Örs vezér térnél

MTI|2017. márc 13. 22:39
[A+ A-]

Jogerősen másfél év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a férfit, aki 2013-ban epilepsziás rohama alatt több embert elgázolt Budapesten, az Örs vezér terén, és egyikük belehalt sérüléseibe.

 A törvényszék hétfői közleménye szerint a vádlott 2013 augusztusában egy reggel, az Örs vezér téren autóvezetés közben epilepsziás rohamot kapott, és elvesztette uralmát a jármű felett. A gépkocsi folyamatosan gyorsulva, védőoszlopokat kidöntve elütötte az arra járó gyalogosokat, akik közül az egyik meghalt, egy ember maradandó fogyatékosságot eredményező súlyos sérüléseket, egy súlyos sérüléseket, kettő pedig könnyű sérüléseket szenvedett.

Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat halált okozó közúti baleset okozásának vétségében, emiatt egy év fogházra ítélte, végleg eltiltotta a közúti járművezetéstől és kötelezte a bűnügyi költség viselésére. A bíróságnak elsősorban abban kellett állást foglalnia, hogy az epilepsziás roham és a vezetésre való alkalmatlansága felróható-e a vádlottnak, ezzel kapcsolatban megállapítható-e a büntetőjogi felelőssége. A vádlott tudatában volt epilepsziájának, gyerekkora óta szenved ebben a betegségben. A másodfokú bíróság a szóbeli indokolásban kiemelte, hogy ennek ellenére nem kezeltette magát, háziorvosát sem tájékoztatta, mert tudta, hogy ha a betegsége kiderül, akkor eltilthatják a járművezetéstől. Az évente kétszer előforduló éjszakai rohamok után sem keresett fel neurológiai szakrendelést, és a háziorvosa által alvászavarra felírt, de epilepszia kezelésére is szolgáló gyógyszert sem szedte megfelelően.

A törvényszék egyetértett az elsőfokú bírósággal abban, hogy a vádlott tudatos gondatlansággal követte el a bűncselekményt, mert bár tisztában volt azzal, hogy a gyógyszer megvonása már kiváltott nála nappali rohamot, vállalta ennek folyamatos veszélyét - tették hozzá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!