Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tarlós István kitüntette a Népszava főmunkatársát

nepszava.hu/MTI|2017. márc 14. 15:28
[A+ A-]

Fazekas Ágnes átveszi a díjat Tarlós Istvántól FOTÓK: Molnár Ádám/Népszava

A magyar sajtó napja alkalmából Tarlós István főpolgármester - a szokásoknak megfelelően - kitüntetéseket adományozott azon újságíróknak, akik a Városháza megítélése szerint kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a Budapestet érintő kommunikációban. A Csengery Antal-díj jutalmazottjai között volt idén lapunk főmunkatársa, Fazekas Ágnes is.

A díjat Fazekas Ágnes, a Népszava főmunkatársa, Baranyai Gábor, a Magyar Idők fővárosi tudósítója, Fábián Barna, a köztévé műsorvezetője, Balláné Ludwig Dóra, a Budai Polgár vezető szerkesztője és Karalyos József, az Óbuda Újság és a Mai Belváros kiadója és főszerkesztője vehette át.

Tarlós István és a kitüntetettek, név szerint: Baranyai Gábor, Balláné Ludwig Dóra, Fazekas Ágnes, Fábián Barna és  Karalyos József

Tarlós István és a kitüntetettek, név szerint: Baranyai Gábor, Balláné Ludwig Dóra, Fazekas Ágnes, Fábián Barna és Karalyos József

Tarlós István elmondta, hogy a főváros sajtódíját immár tizenkettedik alkalommal adják át. Az elismerést a Fővárosi Közgyűlés azon újságíróknak, médiában dolgozóknak, közösségeknek adományozza, akik huzamos időn át kiemelkedő tevékenységükkel a fővárost, a főváros kerületeit és a főváros önkormányzatának működését érintő hírekről, információkról magas színvonalú, hiteles, pontos, tárgyilagos és gyors tájékoztatást adnak.

Fazekas Ágnes a Budapest tájékoztatásáért kapott díjával

Fazekas Ágnes a Budapest tájékoztatásáért kapott díjával

A sajtó továbbra is hatalom, és egyben ugyanakkora felelősség - jelentette ki Tarlós István, aki szerint "sajnos egyre kevesebb médiatermékre és médiamunkásra igaz, hogy átérzi ennek a felelősségét, és ismeri, követi hivatásának szakmai és etikai előírásait". "Nem öröm látni, hogy Csengery Antal szellemi örökösei egyre kevesebben vannak, pedig manapság éppen igazán szükség lenne rájuk" - fogalmazott.  

Tarlós István

Tarlós István

Tarlós elmondta: Csengery Antal politikus, közgazdász, publicista a reformkor és a magyar sajtótörténtet jeles személyisége volt. Az 1840-es évek elején ő írta az országgyűlési tudósítások egy részét a Kossuth Lajos által szerkesztett Pesti Hírlapba. Mindössze 23 évesen vette át a tudósítások szerkesztését, 1845-től 1848 végéig főszerkesztője volt, és - egyebek mellett - megújította a lap fővárosi újdonságokról beszámoló rovatát. 

 

Csengery nevéhez fűződik az első magyar politikai napilap megteremtése azzal, hogy 1848. március 17-től a hírlapot napilappá formálta. A szabadságharc leverése után egészen az 1860-as évekig az akkori sajtóviszonyok miatt nem dolgozhatott publicistaként, így inkább társadalmi téren igyekezett tevékenykedni. A Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Magyar Gazdasági Egyesület és a Magyar Földhitel Intézet különösen sokat köszönhetett igyekezetének, hozzáértésének és szakértelmének. Deák Ferencen és Andrássy Gyulán kívül senkinek sem volt több része Magyarországnak az örökös tartományokkal kötött kiegyezésében, mint Csengerynek - mondta Tarlós.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!