Előző
Következő
új cikk

Belföld

3-as metró - "A KDB hülyét csinált magából”

nepszava.hu/MTI|2017. márc 14. 16:07
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Nem sértette meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. a közbeszerzési szabályokat, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) indokolatlanul semmisítette meg az ajánlatkéréssel kapcsolatos dokumentumokat és az ajánlatkérői döntést - állapította meg pénteken a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az M3-as metrót pótló autóbuszos szolgáltatás vásárlása ügyében indult közbeszerzési perben.

A Székesfehérvári Törvényszék keddi közleményében azt írta, hogy nem volt indokolt a bírság sem. Az ítélet nem jogerős, a kézbesítés után a felek fellebbezhetnek ellene. 

Mint lapunk is megírta, a KDB tavaly októberben semmisítette meg a BKK azon tenderét, amelyen a metrópótláshoz szükséges buszos kapacitást pályáztatta meg. A felújítás időszakára ugyanis 150 csuklós autóbuszt kell forgalomba állítani. A KDB a jogorvoslati eljárásban azt állapította meg, hogy az ajánlatkérő megsértette a közbeszerzési törvényt, ezért megsemmisítette a június 15. után született előzetes tájékoztatót és valamennyi, a közbeszerzési eljárásban ezután keletkezett dokumentumot, döntést, és 40 millió forint bírságot szabott ki az ajánlatkérőre.

Az okok között az is szerepelt, hogy a felhívásból nem derült ki, hogy a buszoknak mikortól kell rendelkezésre állniuk és kell-e hozzájuk személyzet. A főváros vezetése elképedéssel fogadta a hírt, egyrészt mert Seszták Miklós, a fejlesztési tárca minisztere a jogvesztő határidő után 38 nappal kérte a kiírás felülvizsgálatát, másrészt érthetetlennek tartják a kifogásolt okokat. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója a tender megszüntetése után lapunknak azt mondta, mondvacsinált, szakmailag elfogadhatatlan okra hivatkozva semmisítették meg a kiírást. 

Tarlós István főpolgármester szerint olyan tenderkiírást semmisítettek meg, amelyet előzőleg maguk minőségbiztosítottak és hagytak jóvá, vagyis a „KDB hülyét csinált magából”. A főváros nem buszokat, hanem szolgáltatást tendereztetett, ezért érdemes odafigyelni arra az indokra, hogy a KDB azért semmisíti meg a kiírást, mert abba nem írta bele a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), hogy a buszok mellett sofőrökre is szükség van. Ez egyébként a beadott panasszal semmilyen kapcsolatban nincs, az azt kifogásolta, hogy a Volánok nem indulhattak a versenyben, ami nem igaz, mert indultak. Valakik gúnyt űznek egy ilyen súlyos közérdekű projektből – állapította meg Tarlós.

A főpolgármester elmondta, kemény hangú levélben utasította a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetőjét, hogy a legkisebb gyanús jelre állítsa le a hármas metrót, „én nem fogok emberek életével szórakozni”- tette hozzá. Ha a három kivitelezési szakasz közül egyre is elegendő a saját erőből, tartalékból összeszedett busz, akkor elkezdik a munkát – hangsúlyozta Tarlós. Azt ígérte, hogy levelet ír Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben feltárja a 3-as metró felújításához szükséges pótlóbuszok körül kialakult zavaros helyzetet.

A főpolgármester meggyőződése, hogy valakik csúnyán becsapták a miniszterelnököt, ugyanis arról lehet szó, hogy egyszerűen nincs elegendő (150) magyar busz és ezért húzzák félelmükben május óta az időt. Emlékeztetőül: korábban a főváros olcsó lengyel buszokat akart vásárolni, de a kormány nyomására ezt a tenderét visszavonta és szolgáltatásvásárlásra adta be ismét a közbeszerzési pályázatot.

A meg nem nevezett felelősök a Fidesznek ártanak és nem a fővárosi közgyűlésnek – emelte ki Tarlós. Ha egyesek nem erőszakoskodnak, már rég vége lenne a cirkusznak és a lengyelek szállítanák a olcsó buszokat. A főpolgármester bízik abban, hogy a miniszterelnök „el fogja kapni azokat akiket el kell kapni" és akkor kérdőre lehet vonni őket az üggyel kapcsolatban. ,,Azt a vak is látja, hogy nem a főváros térfelén pattog a labda" – nyilatkozott a döntés után a főpolgármester.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!