Előző
Következő
új cikk

Külföld

Papi pedofília - Egy megerőszakolt áldozat ismét nekiment a Vatikánnak

MTI|2017. márc 14. 18:39
[A+ A-]

Nem közeledtek az álláspontok a gyermekkorában szexuális visszaélést elszenvedett Marie Collins, a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottság márciusban lemondott tagja és Gerhard Ludwig Müller vatikáni bíboros között. Az  egykori áldozat kedden írást jelentetett meg a National Catholic Reporter amerikai katolikus újságban, ismét bírálva a testületet.   

Marie Collins március elsejétől távozott a Ferenc pápa által 2014-ben a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottságból. Az  ír asszony, akit 13 évesen pap erőszakolt meg, azzal indokolta lemondását, hogy miközben Ferenc pápa zéró toleranciát hirdetett meg, a bizottság nem tud érdembeli munkát végezni a vatikáni hivatalok, mindenekelőtt a Gerhard Ludwig Müller bíboros vezette Hittani Kongregáció ellenállása miatt. Marie Collins többek között felrótta, hogy Hittani Kongregáció nem tett semmit a bizottság szorgalmazta bíróság felállítása érdekében, amely a pedofiliát elkövető papokat fedő püspökök  felelősségre vonását célozta.  

Gerhard Ludwig Müller elutasította Marie Collins vádjait. A bíboros a Corriere della Sera olasz napilapban korábban kijelentette,  véget kell vetni a beidegződésnek, miszerint a Vatikán ellenáll a pápa reformjainak. "A római kúria támogatja a pápa misszióját" - szögezte le a Hittani Kongregáció prefektusa. 

A National Catholic Reporterben most közölt válaszában Marie Collins  pontról pontra cáfolta Müller bíborost,  hangsúlyozva, hogy véleménye szerint a Hittani Kongregáció a  szakértőkből álló bizottságban eddigi hatásköre korlátozását látja.        Marie Collins őszinte vitát sürgetett a problémák megoldása érdekében hangsúlyozva, hogy közös célnak  a gyermekek védelmét tekinti. Megjegyezte, hogy a konregáció nemet mondott arra a bizottsági javaslatra, hogy minden visszaélést elszenvedett áldozat levelére válaszoljanak. A Hittani Kongregáció hivatkozása szerint ez a helyi püspök hatáskörét csorbítaná. 

A bizottság  a tagadó magatartás és homályosítás helyett megfelelő magyarázatot akart - hangsúlyozta Collins, hozzátéve: "jogunk van az  átláthatóságra,  az őszinteségre és a világos szavakra".  A helyzetek rossz kezelését nem lehet többé az intézmény zárt ajtajai mögött elrejteni, ez addig történik, amíg az igazságot ismerők továbbra is hallgatni akarnak" - írta Marie Collins. 

A Sean Patrick O'Malley bíboros vezette, már csak tizenhat tagú bizottságnak eredetileg két volt áldozat is tagja volt. Marie Collins előtt azonban a másik volt áldozat, a brit Peter Saunders tavaly februárban mondott le azt állítva, hogy a Vatikán nem tesz semmit a papi pedofiliával szemben.   

Lájkoljon minket a Facebook-on is!