Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tüntetnek a budapesti lett nagykövetség előtt

nepszava.hu|2017. márc 14. 19:59
[A+ A-]

Semmilyen dicsőítést a lett Waffen-SS-nek! címmel nemzetközi tiltakozási lánc keretében demonstrál a budapesti lett nagykövetség előtt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége holnap délben - jelentette be Hanti Vilmos, a MEASZ és az Ellenállók Nemzetközi Szövetségének elnöke szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levelében.

Hanti Vilmos a levélben emlékeztetett: március 16-án Lettország fővárosában, Rigában 1991 óta minden évben a lett Waffen-SS egységeit dicsőítő felvonulásra kerül sor, és zászlóerdőbe burkolódzó tömegdemonstrációt tartanak a város központjában a Szabadság emlékműnél. Lettország Észtországgal, Litvániával, Ukrajnával és Bulgáriával együtt azon kelet-európai államokhoz tartozik, amelyekben a Waffen-SS egységeit és más a nácikkal kollaboráló, antiszemita halálbrigádokat nemzeti hősként ünneplik.

Mindez állami hatóságok nyílt támogatása mellett történik. A rigai „dicső menet” egy felháborító provokációt jelent a lett rendőrség és SS-egységek áldozatai hozzátartozói, az ország zsidó, orosz nyelvű és más kisebbségei számára. Ez nem csupán az Európai Unió alapértékeivel áll szemben, amelynek előnyeit a lett állam más oldalról viszont szívesen elfogadja, hanem provokációt jelent az Oroszországi Föderációval szemben is, és ezzel veszélyezteti a békét Európában. Lettországban az antifasiszta demonstrálókat az állam részéről jelentős megtorlások érik. Ilyenek a telefonlehallgatások, utazási korlátozások, hatósági zaklatások, rendőri brutalitások.

Ezt 2014-ben Rigában Hanti Vilmos a FIR és a MEASZ elnöke is tapasztalhatta, akit a rendőrök szabad mozgásában jelentősen korlátoztak. Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (a FIR) fontosnak tarja, hogy idén is kimutassuk szolidaritásunkat a lett antifasisztákkal! A Német Antifasiszta Szövetség virrasztásra hív fel Berlinben, Brémában, Hamburgban, Frankfurtban és Düsseldorfban a lett nagykövetség és tiszteletbeli konzulátusok előtt. Tiltakozások lesznek továbbá Brüsszelben, Rómában, Athénban.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (a MEASZ) március 15-én Budapesten tiltakozik a náci kollaboránsok és tömeggyilkosok dicsőítése ellen, és követeli a szabadságot a lettországi antifasiszták számára. A MEASZ Budapesten 2017. március 15-én 12 órától tartja a nemzetközi demonstráció részeként a tiltakozást a Lett Köztársaság Nagykövetsége előtt, Budapest XII. kerületében, a Vas Gereben utca 20. szám alatt - írta Hanti Vilmos.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!