Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elhiszi? A Nézőpont szerint a TV2-nél és a köztévénél érvényesül a sajtószabadság

nepszava.hu/MTI|2017. márc 14. 20:25
[A+ A-]

Az ellenzéki pártok nagy arányban kapnak teret a főműsoridős híradókban, így kérdés, miért beszélnek a sajtószabadság végéről - gondolkodott Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője a 2016-os híradóelemzéseket bemutató keddi budapesti rendezvényen. Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik!

A Nézőpont Intézet a TV2, az RTL Klub, az M1, a HírTV, az ATV és az Echo TV esti híradóinak tudósításait vizsgálta negyedéves és éves bontásban. Deák Dániel elmondta, a hírműsorok szerkesztésekor az "egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok, egyharmad ellenzéki" arány az "egészséges", ez kevés csatorna esetében érvényesül, de szerinte leginkább (elhiszi?) a köztévénél és a TV2-nél. Az RTL Klubon 42, a Hír TV-n 45, az ATV-n 54 százalék volt tavaly az ellenzéki megszólalók aránya.

Az elemzés szerint a kereskedelmi csatornák hírműsorainak legnagyobb részét a balesetek, bűnügyek, bulvárral kapcsolatos hírek tették ki, a TV2-n jelentek meg leginkább a "kékhírek" és bulvárok, a hírműsorban éves szinten 38,5 százalék volt az arányuk, az utolsó negyedévben 47,7 százalék volt. Az RTL Klub hírműsorában éves szinten 27,8 százalék volt ez az arány, az utolsó negyedév itt is kimagaslik a 41 százalékkal, vagyis a két csatornán a hírek közel fele nem közéleti, politikai témával foglalkozott. 

A két kereskedelmi csatornán az elemzés szerint alacsony volt a politikai hírek aránya, 2016-ban a TV2-n megjelenő hírek 16,5 százaléka volt politikai vonatkozású, az RTL-en 24,7 százalék. Az M1-en ennél jóval magasabb, 50 százalék körüli a politikai hírek aránya. A bevándorlás kérdésével legkevésbé a TV2 foglalkozott, itt az arány 3,4 százalék volt - állította a Nézőpont.

A felmérés ismertetését az eddigieknél is meredekebb gondolattal zárta az elemző. Szerinte "nem mond igazat az, aki szerint szinte leuralta a kormánypárt a sajtót, mert Németországban is megirigyelhetik a magyarországi véleménypluralizmust. 

Hát, így létezik ma két valóság Magyarországon.

Amit a Nézőpontról tudni kell
Köztudott, hogy a Nézőpont Intézet hiába nonprofit szervezet, elemzéseik eredménye zömében a kormányoldalnak kedvez. Nemrégiben például Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédét húzták le", előtte pedig a magyaroknak azt a 67 százalékát kérdezték meg, akik szerint elfogadhatatlan, hogy az ellenzéki pártok szimpatizánsai kifütyülték Orbán Viktort. A 444 Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont egyik alapítóját a kormányhoz legalázatosabb magyarok közé sorolta, akinek a szervilizmusa nem különbözik igazán a Fidesz-közeli értelmiség általánosan alázatos, minden hibát elnéző, minden rossz döntésre mentséget kereső és találó hozzáállásától.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!