Előző
Következő
új cikk

Külföld

Bajban Trump egészségügyi reformja

Népszava|2017. márc 15. 08:41
[A+ A-]

A Fehér Ház próbálja megmenteni a washingtoni képviselőházban kidolgozott egészségügyi reformtervet, amely az előző elnök, Barack Obama egészségbiztosítási törvényét, az Obamacare-t akarja visszavonni és új rendszerrel helyettesíteni. Mike Pence alelnök és Tom Price egészségügyi miniszter kétségbevonta a kongresszus költségvetési hivatalának (CBO) frissen nyilvánosságra hozott elemzésének megállapításait.

A független szakértői testület elemzése szerint ugyanis 2018-ra 14 millió ember veszítheti el egészségbiztosítását, ha az új törvény életbe lép. Hosszú távon még súlyosabbá válhat a helyzet, hisz az előrejelzések szerint 2020-ban 21, 2026-ban pedig legalább 24 millió embernek nem lesz egészségügyi ellátása a jelenlegi állapothoz képest. A CBO elemzése alapján ugyanakkor a tervezet a következő évtizedben jelentősen – 337 milliárd dollárral – apasztaná a szövetségi deficitet, mivel csökkenne a Medicaid programra és az Obamacare keretében a legszegényebbek egészségbiztosításának támogatására fordított összeg.

Tom Price, aki az elmúlt években keményen bírálta Obama reformját, rögvest kétségbe vonta a független hivatal adatait, mondván, végső soron többen járnak majd jól az új reformtervvel. Az új törvény értelmében rövid távon emelkedni, ám aztán 2026-ig mintegy 10 százalékkal mérséklődni fognak a biztosítási díjak a CBO szerint. Price pozitívumként állította be, hogy csökken a biztosítottak száma, mivel nem lesz kötelező egészségbiztosítást kötni, s így nem vásárolnak majd biztosítást azok, akik egészségesek.

Korántsem biztos azonban, hogy a tervezet átmegy a képviselőházban, mivel a konzervatív republikánusok túl enyhének találják, a mérsékelt republikánusok viszont tartanak attól, hogy hátrányt szenvednek emiatt a 2018-as, félidős választásokon. Donald Trump elnök maga is lobbizott ugyan a reform mellett, de nem kizárt, hogy ha nagyon népszerűtlen lesz az Obamacare visszavonása, akkor a kongresszusi republikánusokra hárítja amiatt a felelősséget.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!