Előző
Következő
új cikk

Külföld

Illegális kampánypénzek: bocsánatot kért az államfő

Népszava|2017. márc 15. 08:47
[A+ A-]

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök elismerte, hogy 2010-es elnökválasztási kampányában illegális kampánypénzeket fogadott el az Odebrecht SA brazil óriáscégtől, s emiatt elnézést kért választóitól.

 A kolumbiai főügyész hivatala tette közzé, hogy Santos elnök mindkét kampánya során folytak be pénzek az Odebrecht cégtől, ám a konkrét összegeket nem tették közzé. A cég nemzetközi korrupciós ügyeinek felgöngyölítése során derült fény az Odebrecht pénzügyi juttatásaira. Kolumbiában ugyanakkor törvény tiltja külföldi kampányadományok elfogadását.

Santos elnök, akit a FARC baloldali gerillaszervezettel kötött békemegállapodás nyomán tavaly Nobel-békedíjjal jutalmaztak, közleményt adott ki, amelyben sajnálatát fejezte ki az illegális pénzek elfogadása miatt. Az államfő nyilatkozatában azt állította, nem volt tudomása róla, hogy ilyen adományok érkeztek, s azok elfogadására nem adott felhatalmazást.

Roberto Prieto, Santos akkori kampányfőnöke a történtekért magára vállalta a felelősséget. „A valóság az, hogy én hagytam jóvá a pénzek elfogadását, s az Odebrecht adományait felhasználtuk a 2010-es választási kampányban” – ismerte el Prieto. Egyes hírek szerint a brazil építési vállalkozás 400 ezer dolláros adományából 2 millió választási plakát kinyomtatását finanszírozták.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!