Előző
Következő
új cikk

Belföld

Március 15 - Így ünnepelt a magyar

nepszava.hu|2017. márc 15. 10:23, frissítve: 2017. márc 15. 15:38
[A+ A-]

Népszava fotó/Tóth Gergő

A Nemzeti Múzeumnál zajlott a kormány ünnepe az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Az Együtt elnöke, Juhász Péter, és a fütyülő tömeg átjutott a kordonon, de nem volt könnyű dolguk. A kormányfői beszédet megelőzően Tarlós István főpolgármester szólt az ünnepre gyűlőkhöz. 11.21-kor "belülről" viharos taps, ováció, hátrébbról hangos füttyszó kíséretében szólásra emelkedett Magyarország miniszterelnöke, aki láthatólag kiélvezte az üdvrivalgást. Elsőként a "lengyel barátokat" köszöntötte, mondanivalójának lényege pedig - az ellenfelekkel szembeni lekezelő hangnem mellett - az volt, hogy Brüsszelt meg kell állítani

Miután bejutottak:

 

MTI Fotó: Szalai Eszter

MTI Fotó: Szalai Eszter

A Fidelitas tiltakozik a tiltakozók ellen

A Fidelitas elnöke szerint Juhász Péter  Soros György pénzéből fog fütyülni Orbán Viktor beszéde alatt. Böröcz László szerint a kormány lépéseit kritizáló civil szervezetek nem tisztelik március 15-ét, amit az elmúlt napokban mutattak meg, hogy támadták a kormányt. Az elnök úgy érzi, hogy fel kell emelniük a hangjukat ez ellen, ezért szerdán a „Soros fizet, Juhász fütyül” felíratú tábláik segítségével „békésen, csendben” fognak tiltakozni.

Abortuszos fotóval sokkolják az Orbánra várókat a lengyelek

A 444. helyszíni tudósítója jelentette a Nemzeti Múzeum elől: a lengyel tüntetéskultúra abszolút mértékben leuralta a magyart március 15-én. Még Orbán Viktor miniszterelnök legodaadóbb rajongóinak is sok, amit a lengyelek művelnek: egy két és félszer másfél méteres molinót rögzítettek a Nemzeti Múzeum kerítése közelében, rajta Jézus fejével és egy abortusz utáni szétroncsolt magzat hatalmasra nagyított fényképével. Az érkező emberek is döbbenten fogadják a jelenséget. Ráadásul sokak olyan helyen állnak a tömegben, hogy ha majd Orbánt akarják nézni a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, ezt csak úgy tehetik meg, ha közben folyamatosan a véres fotót is látják.

LMP: ma is a függetlenségért és az önrendelkezésért kell küzdeni

A függetlenség, az önrendelkezés és a szuverenitás gondolata köti össze az a 169 évvel ezelőtti forradalmi eseményeket napjainkkal - hangoztatta az LMP társelnöke a párt szerdai ünnepségén, amelyen az 1848-49-es forradalom és szabadságharci kitörésére emlékeztek Budapesten, az egykori Pilvax kávéházban. Szél Bernadett kijelentette: törekvéseink ma is abból az eszméből származnak, hogy saját politikai közösségünk sorsát mi magunk szeretnénk meghatározni. Megítélése szerint ebből a szempontból kell feltenni azt a kérdést, hogy Petőfi, Jókai, Vasvári vagy az első felelős kormány akart-e volna paksi bővítést, amellyel "áruba bocsátjuk cselekvési és döntési szabadságunkat"? Milyen szuverenitás az, amelyet a kormány egy külföldi hatalommal összejátszva bocsát áruba az emberek feje felett? - sorolta kérdéseit, hangsúlyozva: nem akarnak rabjai lenni egy olyan döntésnek, amelyet a hátuk mögött, a hangjuk elhallgattatásával hoztak meg olyanok, akiket nem érdekel Magyarország jövője, csak a sajátjuk. (MTI)

DK: a szabadság csak a demokratikus jog és intézmények uralmával képzelhető el

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint szabadság csak a demokratikus jog és intézmények uralmával egyeztethető össze, azzal a világgal, amelyet a magyar miniszterelnök az elmúlt hét évben feldúlt. A párt ünnepi megemlékezésén Gyurcsány Ferenc arra szólította fel hallgatóságát, hogy merjenek szabadok lenni, tudjanak jó magyarok lenni, és akarjanak európaiak lenni. Egyúttal kijelentette: Magyarország szabadsága európai szabadság, az volt 1948-ban is és az ma is. A Demokratikus Koalíció tagjai "megrögzött európaiak", mert életünk hasonló kultúrára, hagyományokra épül, mint a többi európai népé - folytatta Gyurcsány Ferenc. Ennek a hagyománynak a legfontosabb része az emberi méltóság tisztelete, amit a mai kormány "sutba vet", pedig az emberi méltóság nem a kormánytól kapott jog, hanem velünk születik és mindenkinek kijár - szögezte le.(MTI)

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Párbeszéd: "ki kell engednünk Táncsics szellemiségét a börtönből"

A szabadság az egyenlőség kivívása nélkül csupán az elitek kiegyezése, erre tanítja az utókort Táncsics Mihály szelleme - mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a párt március 15-i megemlékezésén szerdán a budai Várban, a Táncsics-börtön előtt.

A zuglói polgármester közölte: bár mind az 1867-es kiegyezés, mind az 1989-es rendszerváltozás sok jót hozott Magyarországnak, mindkettő az elitek kiegyezése volt, "a gyarapodás nem mindenki gyarapodása volt", és mindkettő az egyenlőség nélküli szabadságról szólt. A magyarok 2010-ben és 2014-ben nem bevonuló osztrák vagy orosz katonák miatt "adták föl a szabadságukat", hanem mert úgy érezték, nem kapták meg az egyenlőséget - tette hozzá.

Kijelentette: a szegénység és a tudatlanság az, ami Orbán Viktor rendszerét hatalmon tudja tartani. Ez a rendszer egy 21. századi jobbágyság, amelyben az emberek ugyanúgy kiszolgáltatottak, "tudatlanságba vannak lökve", hiszen "a kormány tudatosan teszi tönkre főleg a szegény családok iskolához való hozzáférését" - mondta. 

Ahhoz, hogy legyen Magyarországon esélye a negyedik köztársaság megalapításának, "ki kell engednünk Táncsics szellemiségét a börtönből" - mondta Karácsony Gergely, hozzátéve: ha lesz forradalom - még ha békés is -, akkor előbb-utóbb lesz kiegyezés is. A negyedik köztársaságnak azonban már "a nép köztársaságának" kell lennie, amelyben a szabadság és egyenlőség egymást erősíti - zárta szavait.

Botka: a nemzetnek szüksége van Szeged példamutatására

Talán soha nem volt oly nagy szüksége sokat csalódott nemzetünknek a példamutató Szegedre, mint most - jelentette ki Botka László (MSZP) polgármester szerdán a csongrádi megyeszékhelyen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésén. Szeged az a hely, ahol rendületlenül védjük a szabadságot és az igazságosságot - mondta a szocialista politikus.Nemcsak fejet hajtunk nagy elődeink előtt, de példájukra büszkék vagyunk, és harcolunk értékeikért - hangsúlyozta Botka László (MTI)

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Fodor Gábor: ma is él a liberális Magyarország reménye

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) elnöke szerint ma is él a modern, polgári, liberális Magyarország reménye, vagyis az, hogy a magyar nép ismét ki tudja vívni a szabadságát a hatalommal szemben. Az ellenzéki politikus pártja Pilvax közben tartott rendezvényén hangsúlyozta, hisz abban, hogy az ellenzék le tudja váltani a kormányt. "Azoknak, akik itt a Pilvax kávéházban összegyűltek, sokkal kevesebb esélyük volt győzni a Habsburg-birodalom ellenében, mint nekünk" - fogalmazott Fodor Gábor, hozzátéve, akkor van esély a "demokrata pártok" győzelmére, ha nagyobb bennük a vágy a szabadság visszaszerzésére, mint a másik kiszorítására. "Előbb győzzük le a együtt a csüggedést, a reményvesztettséget, aztán pedig az önkényt, ráérünk egymással versenyezni az utána következő boldog békeidőkben" - zárta beszédét a Liberálisok vezetője.

Az állami ünnepi kronológiája

Reggel a hagyományoknak megfelelően Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység.

A magyarságnak ma is keményen meg kell küzdenie céljaiért, álmaiért, érdekei képviseletéért - egyebek mellett ezt mondta ünnepi beszédében a főpolgármester. 

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Tarlós István úgy fogalmazott: "a márciusi forradalom üzenete, hogy mi, magyarok továbbra sem engedünk a '48-ból, nem hagyjuk, hogy nemzetünk érdekeit mások fogalmazzák meg helyettünk". Jó volna, ha egymásra figyelnénk, és nem a különböző megfelelési kényszerek nyomása alatt telnének napjaink - tette hozzá. A főpolgármester hangsúlyozta azt is, hogy "a mai, bízvást történelminek mondható időkben meg kell találnunk a Magyarországot megillető helyet a második világháború utáni talán legnagyobb átalakulását élő világrendben, a modern kori népvándorlás viharos viszontagságai közepette, az európai és keresztény értékek elkötelezett védelmezőjeként". (MTI)

 Orbán: Brüsszelt meg kell az állítani!

Népszava/Tóth Gergő

Népszava/Tóth Gergő

Brüsszelt meg kell állítani, és a kormányzati felelősséget továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani - jelentette ki a miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál rendezett díszünnepségen. "Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít sem a magyar nemzet múltja, sem a magyar jövő. De nekünk számít. Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít az európai emberek biztonsága. De nekünk számít. Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít, hogy megmaradunk-e magyarnak. De nekünk számít" - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor szerint ez a mostani európai lázadás tétje. Kiemelte: függetlenségünk és nemzeti önállóságunk védelmében az előttünk álló csatákat bátran meg kell vívnunk, Brüsszelt meg kell állítanunk, határainkat meg kell védenünk. Kitért arra is: a betelepítést meg kell akadályozni, a külföldi pénzből kitartott hálózatot átláthatóvá kell tenni, az adók, a bérek és a rezsi szabályozásának jogát itthon kell tartani. Ebben csak magunkra számíthatunk, ezért a kormányzati felelősséget továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani - jelentette ki Orbán Viktor. Rámutatott: a magyarok a boldog élethez csak úgy juthatnak el, ha a szabadság és a függetlenség útját követik. "Nekünk szabadság és függetlenség nélkül nem igazi otthon a haza. És a mi magyar fajtánk nem lehet boldog olyan hazában, ami nem az otthonunk" - fogalmazott.(MTI)

A rendőrség hat esetben intézkedett Budapest belvárosában az állami rendezvény helyszínén

...illetve annak közelében öt esetben hét fővel szemben garázdaság elkövetésének gyanúja, egy esetben egy fővel szemben szabálysértés miatt intézkedtek. A gyanúsítottak elszámoltatása folyamatban van - infromálnak a police.hu-n.

lásd még:"Anyáztál? Hozom a boxkesztyűt!" - Így szerettünk az ünnepen

Lájkoljon minket a Facebook-on is!