Előző
Következő
új cikk

Külföld

Holland választások: Európa jövője a tét

Népszava|2017. márc 15. 12:14
[A+ A-]

Geert Wilders - Fotó: Thomas Lohnes/Getty Images

Hollandiában reggel fél nyolc óta tart a szavazás, este 9-kor zárják az urnákat a kulcsfontosságú parlamenti választásokon. A megosztó, kiélezett kampány, a török-holland incidensek nyomán magas lehet a részvétel. Európában és világszerte nagy a várakozás, hogy a a mérsékelt jobboldal, vagy a bevándorlóellenes, populista szélsőjobb kerekedik-e felül. A holland voksolás kimenetele fontos jelzés lehet a közelgő francia elnökválasztás és az őszi német parlamenti választások előtt.

A holland törvényhozás 150 mandátumáért 28 párt küzd, s közülük várhatóan egyiknek sem sikerül megszereznie a 76 mandátumos alsóházi többséget. A négy legnagyobb tömörülés 19 és 28 mandátum közötti eredményre számíthat. Az exitpoll becsléseket urnazárás után teszik közzé, ezek a legutóbbi, 2012-es választáson is igen pontosak voltak. Az első tényleges eredmények a szavazóheliységek zárását követően egy órán belül várhatók, öt éve Schiermonnikoog kis sziget jelentkezett először, a nagyvárosokban várhatóan csak éjfél utánra számolják össze a voksokat.

A közvélemény-kutató intézetek felméréseit átlagoló legutóbbi adatok szerint a Mark Rutte kormányfő vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) 24-28 képviselői helyet szerezhet meg, míg a muszlim- és bevándorlásellenes Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) 19-22 mandátumra számíthat – jelentette az MTI. A kereszténydemokraták (CDA) 19-21, a liberális D66 17-19, a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) 16-18, a szocialisták 14-16, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) 10-12, a Keresztény Unió (CU) pedig 5-7 mandátumra számíthat az előrejelzések szerint. Wilders pártja a választás hajrájában valamelyest visszaesett, de még ha az élen végezne is a Szabadságpárt, az idegengyűlölő, Európa-ellenes, radikális populista politikusból akkor sem lenne kormányfő, mivel várhatóan kihagyják a koalíciós alkudozásból. Hollandiában a voksolás után kezdődnek meg a koalíciós tárgyalások, négy-öt párti kormány alakulhat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!