Előző
Következő
új cikk

Belföld

Párbeszéd: Orbánt a tudatlanság tartja hatalmon

MTI|2017. márc 15. 15:20, frissítve: 2017. márc 15. 15:37
[A+ A-]

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A szabadság az egyenlőség kivívása nélkül csupán az elitek kiegyezése, erre tanítja az utókort Táncsics Mihály szelleme - mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a párt március 15-i megemlékezésén szerdán a budai Várban, a Táncsics-börtön előtt.

A zuglói polgármester Táncsics Mihályra emlékezve azt mondta: egy horvát és egy tót jobbágy házaspár gyerekeként tudta, hogy a zsarnokság csak akkor győzhető le, ha az emberek felszabadulnak a szegénység és a tudatlanság alól. A forradalom szereplői közül ő érezte át a legjobban, hogy "amikor szabadságot követelünk, akkor egyenlőséget is kell követelnünk mellé" - hangsúlyozta.

Karácsony Gergely közölte: bár mind az 1867-es kiegyezés, mind az 1989-es rendszerváltozás sok jót hozott Magyarországnak, mindkettő az elitek kiegyezése volt, "a gyarapodás nem mindenki gyarapodása volt" és mindkettő az egyenlőség nélküli szabadságról szólt. A magyarok 2010-ben és 2014-ben nem bevonuló osztrák vagy orosz katonák miatt "adták föl a szabadságukat", hanem mert úgy érezték, nem kapták meg az egyenlőséget - tette hozzá.

Kijelentette: a szegénység és a tudatlanság az, ami Orbán Viktor rendszerét hatalmon tudja tartani. Ez a rendszer egy 21. századi jobbágyság, amelyben az emberek ugyanúgy kiszolgáltatottak, "tudatlanságba vannak lökve", hiszen "a kormány tudatosan teszi tönkre főleg a szegény családok iskolához való hozzáférését" - fogalmazott.

A Párbeszéd szerint ezért az, ami a 19. századnak a jobbágyfelszabadítás volt, a 21. századi Európában az alapjövedelem, amely a szabad és egyenlő polgárok országát hozhatja el - emelte ki az ellenzéki politikus.

Ahhoz, hogy legyen Magyarországon esélye a negyedik köztársaság megalapításának, "ki kell engednünk Táncsics szellemiségét a börtönből" - fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve: ha lesz forradalom - még ha békés is -, akkor előbb-utóbb lesz kiegyezés is. A negyedik köztársaságnak azonban már "a nép köztársaságának" kell lennie, amelyben a szabadság és egyenlőség egymást erősíti - zárta szavait.

Az eseményen megkoszorúzták Táncsics Mihály emléktábláját.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!