Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elnököt a köztársaságnak! - Ezrek tüntettek Majtényi mellett (videó)

Népszava|2017. márc 15. 15:39, frissítve: 2017. márc 15. 20:13
[A+ A-]

Fotó: Sergey Markosov

Több ezren sorakoztak fel a baloldal államfő-jelöltje, Majtényi László mögött az ünnep délutánján, hogy együtt meneteljenek egy "új köztársaságért". A békés menet erős rendőri biztosítás mellett vonult a civil-ellenzéki államfőjelölt oldalán a Kossuth térre.

A szervezők azzal invitálták a tüntetőket az "ünnepi" sétára: „Budapest népe pár hete ellentmondott a hatalomnak. A hatalom vita helyett hazaárulózni kezdett. Mondjunk nemet az ország megosztására, mondjunk nemet a kormány arroganciájára és az ország kifosztására! Mutassuk meg, hogy kiállunk jogainkért és az országért! Ünnepeljük meg a szabadságért küzdő '48-as forradalmárokat és kívánjuk ma is a sajtó szabadságát!"

Fotó: Sergey Markosov

Fotó: Sergey Markosov

Kukába a parlamenti pártokkal! Új rendszerváltozást! - hirdette hatalmas transzparensén egy középkorú férfi az Operaház előtt az ünnep kora délutánján, ám radikális álláspontjával kisebbségben maradt a percről-percre duzzadó tömegben. A "Dr. Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek" nevű Facebook-csoport ugyanis nem rendszer-, hanem "csak" kormányváltásra vágyókat hívott közös "ünnepi" sétájára. "Mondjunk nemet az ország megosztására, mondjunk nemet a kormány arroganciájára és az ország kifosztására! Mutassuk meg, hogy kiállunk jogainkért és az országért!" - invitáltak az "új köztársaságért" indult menet szervezői.

Sokan úgy is döntöttek, hogy ott a helyük. Nem sokkal fél négy előtt már több ezren - a civilek mellett a DK, az MSZP, a Liberálisok, a Párbeszéd, a Szolidaritás szimpatizánsai - sorakoztak fel a menet élén álló Majtényi László, a baloldal államfő-jelöltje, korábbi ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnöke mögött, hogy együtt vonuljanak a Kossuth térre. Mire a tömeg – amelyben ott volt megannyi politikus és közszereplő, mások mellett Molnár Gyula MSZP-elnök, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Demszky Gábor korábbi főpolgármester, Karácsony Gergely zuglói polgármester - a Parlamenthez ért, a létszám még tovább duzzadt. A rendezvény szpíkere később rendőrségi adatokra hivatkozva 20 ezres demonstrációról szólt, ami persze kissé túlzónak tűnt, ám az biztos: több ezren várták Majtényi beszédét.

Az eseményen készült fotókat itt nézheti meg!

Forrás: Facebook/atv.hu

Boda András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!