Előző
Következő
új cikk

Belföld

Sneider büszke betyársereges fiaira

Népszava|2017. márc 16. 05:05
[A+ A-]

Törvénytisztelő sportbarátok csoportja Szúcson FORRÁS: BETYÁRSREG.HU

Nem nyugszik bele a TASZ, hogy megszüntették a nyomozást a jobbikos Sneider Tamás betyársereges fiai ellen: a jogvédők panaszt tesznek az ügyészség határozatával szemben. A parlament radikális alelnöke közben mintha elfelejtette volna, milyen rossz véleménnyel volt korábban a Betyárseregről. A konkrét ügyben előadott története több sebből vérzik.

Nem érzi aggályosnak Sneider Tamás jobbikos képviselő, az Országgyűlés alelnöke, hogy két fia, Erik és Márk, belépett a Betyárseregbe. Ellenkezőleg: büszke rájuk. A Népszavának nyilatkozva hangsúlyozta, apaként arra ösztökélte őket, hogy tanuljanak, dolgozzanak és sportoljanak. Mindhárom elvárásának eleget tettek. Sneider nem tudott arról, hogy fiai „orientálódnak a betyársereg felé, de amikor "megtudtam, hogy ott vannak a sportrendezvényeiken, egyáltalán nem bántam, mert tudom, hogy ebben a társaságban tiltják a kábítószert, és kimondottan erős fizikai követelményeket szabnak”, mondja. A Betyársereg szerinte betartja a törvényeket.

A kormányközeli média – élén a Ripost című bulvárportállal – nemrég azt állította, hogy Sneider két betyársereges fia „megalapozottan gyanúsítható közösség tagja ellen csoportosan elkövetett erőszakkal”. Az MTI úgy vette át a hírt, mintha már vádat is emeltek volna ellenük. Sneider Tamás kérdésünkre csak annyit ismert el, hogy 22 és 24 éves fia valóban tagja a Betyárseregnek, „minden más hazugság”. Később a Facebook-oldalán közzétett egy részletet az egri ügyészség határozatából, amely megszünteti velük szemben a nyomozást. Sneider azért is perelni fog, mert a fideszes média azzal vádolta, hogy befolyásolni próbálta az eljárást.

A rendőrség az egyik Heves megyei faluban, Szúcsban történtek miatt kezdett nyomozni. Nónay Gábor, a sértettek képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje elmondta, hogy egy helyi cigány család tett feljelentést. A Betyársereg tagjai – folytatta az ügyvéd – házat béreltek a faluban, zaklatták a roma családot. Kocsival megálltak a házuk előttük, rasszista és fenyegető szövegeket kiabáltak, videóztak. Összesen hat betyársereges ellen indult eljárás, közöttük van Sneider Tamás két fia is. A nyomozati anyagokból az ügyvéd szerint egyértelműen kiderül, hogy Sneider fiai visszatérő látogatók voltak Szúcson, a rendőrök többször is igazoltatták őket.

A zaklatás hónapokon át zajlott – tette hozzá Jovánovics Eszter, a TASZ romaprogramjának vezetője. Bár a sértetti feljelentések alapján rendszeresek voltak az igazoltatások a faluban, a rendőrség csak a TASZ fellépése után akadályozta meg a megfélemlítést. A nyomozás során a rendőrség már alapos munkát végzett, Jovánovics szerint „ritka siker”, hogy hat betyárseregest meggyanúsítottak gyűlölet-bűncselekmény elkövetésével. Ehhez képest óriási visszalépés, hogy az ügyészség megszüntette az eljárását.

A TASZ megállapításai más világításba helyezik Sneider lapunknak tett múlt heti kijelentését a fiairól: „Tudomásom szerint mindketten tagjai a Betyárseregnek, de a munka és a tanulás annyira leköti őket, hogy nincs idejük ilyesmivel foglalkozni”. Sneider első körben azt is nyilatkozta, hogy fiai csak átutaztak kocsival a falun, a cigány család tagjai kezdtek „ordibálni” velük, fizikai erőszak nem történt. Amikor másodjára rákérdeztünk a részletekre, a jobbikos politikus már fizikai atrocitásra is emlékezett: méghozzá egyik fia tett feljelentést, mert a szóban forgó család férfitagja kövekkel megdobálta az autóját.

Azt az állítását viszont, hogy fiai csak egyszerű átutazók voltak, Sneider nem ismételte meg. Helyette inkább a kiegyezésről vagy az alapjövedelemről szóló facebookos írásait ajánlotta figyelmünkbe. Úgy vélte, ezek „érdekesek lehetnek a Népszava olvasói számára is”.

A TASZ ügyvédje állítja, hogy Sneider közlésétől eltérően az ügyészség nem „bűncselekmény hiányában”, hanem „bizonyítottság hiányában” szüntette meg a nyomozást. Az ügyészségi határozat Sneider által nyilvánossá tett részében az a kitétel olvasható, hogy „nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése”. A személyiségi jogok védelmére hivatkozva a teljes szöveget sem a TASZ, sem a jobbikos alelnök nem bocsátotta rendelkezésünkre.

A jogvédő szervezet mindenesetre nem hagyja annyiban a dolgot, és panasszal él a megszüntető határozattal szemben. A roma család – Nónay Gábor ügyvéd elmondása szerint – időközben más településre költözött.

A Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt több alkalommal nyilvánosan is vállalta, hogy nemzetiszocialista (náci) eszméket vall. Múlt hónapban Tyirityán felszólalt az úgynevezett Becsület napján tartott budapesti szélsőjobboldali rendezvényen: a Waffen SS-t dicsőítette.

A 2009-es EP-választások környékén a Jobbik még szövetségesként tekintett a Betyárseregre, később azonban megromlott a viszonyuk. A parlamenti frakcióból és a pártelnökségből a közelmúltban eltávolított Novák Előd – szemben Sneider Tamás mostani véleményével – kevéssé volt meggyőződve arról, hogy a Betyársereg törvénytisztelő sportbarátok gyülekezete. Novák belső fórumokon nehezményezte is, hogy a Betyárseregben próbálják erénnyé tenni a börtönviseltséget. Tyirityán elégtételt vett ezért, és egy gyulai rendezvényen 2011 szeptemberében úgy megütötte Novákot, hogy a képviselőnek lerepült a szemüvege és belül felrepedt a szája. (Az inzultust követő dulakodás egyik résztvevője akkorát kapott, hogy elrepedt a bordája). A Jobbik ezután felszólította tagjait, hogy lépjenek ki a Betyárseregből. Történetesen éppen Sneider Tamás volt az, aki sajtótájékoztatóján azzal érvelt, hogy ilyesmit pártja nem engedhet meg magának, a Betyársereg tevékenysége nem illik bele a Jobbik gondolataiba.

Kívülről nem tudjuk eldönteni, mennyire mély személyes elkötelezettség állt Sneider kijelentése mögött. Néhány év múlva nyilvánosságra került egy titokban készített hangfelvétel. 2014 őszén, amikor már javában zajlott a Jobbik cukiságkampánya, Sneider Tamás a felvétel tanúsága szerint arról beszélt Szekszárdon: „…kell egy munkamegosztás, ezért jó, hogy van Betyársereg, ezért jó, hogy van HVIM (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – a szerk.), mert ők megtehetik azt, amit én nem tehetek meg a Parlamentben”. Sneider nem hagyott kétséget afelől, hogy ő továbbra is szívesebben lenne „harcos”. A társaságában lévőket azzal nyugtatta, hogy a Jobbikban semmi nem változott, csak a kommunikáció.

Közben kibékült egymással Novák Előd és Tyirityán Zsolt. A Betyársereg vezetője még Vona Gábor pártelnökkel is közösen fotózkodott. Az önmagát mérsékeltebbnek mutató Jobbiknak azonban aligha hiányzik, hogy a sajtóban megint egy lapon szerepeljen a lehető legszélsőségesebb szervezetekkel. Megkérdeztük az Országgyűlés jobbikos alelnökét, hogy a párt elnökségében, frakciójában vagy más fórumán napirendre veszik-e fiai betyársereges ügyét. Sneider Tamás szerint ez teljesen indokolatlan lenne: „Nincs ügy a frakcióban, mert az ügyészség is kimondta, hogy nincs ügy.”

Bőrfejűként indult a parlament alelnöke
A Roy becenévre hallgató, 1972-es születésű Sneider Tamás a kilencvenes évek elején az egri bőrfejűek egyik vezetője volt. Ténykedését a bíróság sem nézte jó szemmel: felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Ebben az időben valószínűleg ő is csak mosolygott volna, ha valaki azzal kecsegteti, hogy egyszer majd egy parlamenti párt és az Országgyűlés alelnöke lesz.
Életrajza szerint politikai pályafutását egri önkormányzati képviselőként kezdte, előbb a MIÉP, majd egy helyi civil szervezet színeiben. A Jobbikba 2007-ben lépett be, országos listáról 2010-ben parlamenti mandátumot szerzett.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!