Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tüntetés helyett piknikeztek

Népszava|2017. márc 16. 05:03
[A+ A-]

A Momentum Mozgalom valóban ünnepelni akart FOTÓ: Vajda József

Március 15-én piknikkel köszöntjük a tavaszt a megszokott felvonulások és tüntetések helyett, ahol kicsik is, nagyok is megtalálhatják a kedvükre való, az alkalomhoz méltó programot. Nem lesz itt semmi különös, csak jól érezzük magunkat március idusán - invitálta a Városligetbe a nagyérdeműt a párttá alakuló Momentum Mozgalom. Nem messze a Vajdahunyad várától színpad, sör nélküli sörpadok, sátrak várták a látogatókat, valamint kokárdák, nemzeti színű és lila-fehér momentumos lobogók. A "rengeteg program" között játszóház, rendhagyó irodalomóra és társasjátékozás is szerepelt. A Facebookon csaknem hatszázan jelezték részvételüket. A kora délután kezdődő monstre (kábé este kilencig tartó) piknik első órájában ennyien nagyjából a helyszínen is megjelentek: túlnyomórészt fiatalok. Az aktivisták a népszavazási kampányból megmaradt lila "nolimpiás" mellényt viseltek, és - el ne felejtsük - a lufik is lilák voltak.

"Hol van Kornél?" - tanácstalankodtak a szervezők a rendezvény elején, hogy aztán rögvest újabb kérdés vegye át az előző helyét. "Hol van Anna?" Kornél kilétét nem sikerült megfejtenünk, Annát azonban kétséget kizáróan beazonosítottuk: a meghívó szerint rá, Orosz Anna elnökségi tagra várt a feladat, hogy elmondja a nyitóbeszédet. Végül ő is megérkezett. Azzal kezdte felszólalását, hogy ezen a napon nem fognak politizálni, és nem tesznek kísérletet arra sem, hogy egyetlen délután alatt újrafonják társadalmunk szövetének elszakadt szálait.

"Összeköt bennünket a közös múlt és a közös emlékezet, de nem szeretnénk központilag szabványosított ünnepséget" - hangsúlyozta az elnökségi tag. Javasolta, engedjük el az aktuálpolitika vegykonyhájában dekára kimért hamis áhítatot, a kötelezőként rögzült rutint. Helyette emlékezzünk együtt: úgy és azokkal, akikkel éppen jólesik. Valahol az agyunk hátsó szegletében azért rögzítsük azt is, hogy 169 évvel ezelőtt egy esős tavaszi napon a márciusi ifjak fektették le az alapjait egy olyan Magyarországnak, amilyet talán még ma is kívánunk gyermekeinknek.

Felszólalása után megkérdeztük Orosz Annától, mi a véleménye azokról, akik a Nemzeti Múzeumnál kifütyülték Orbán Viktort. Úgy vélte: "nem a fütyülésről kell szólnia március 15-nek, azt gondoljuk, március 15-e minden magyarról szól, pártállástól függetlenül". Éppen ezért nagyon szomorúnak tartja, hogy a politika még ezen az ünnepnapon is képes megosztani embereket.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!