Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tusknak is elege lett a török nácizásból

Népszava-információ|2017. márc 16. 05:37
[A+ A-]

Visszautasította Recep Tayyip Erdogan nácizmussal való vádaskodásait Donald Tusk, az Európai Tanács múlt héten újraválasztott elnöke. A török elnök hétvégén a fasiszták leszármazottainak minősítette a hollandokat, miután nem engedték az országba felszólalni sem a török külügy-, sem a családügyi minisztert.

„Teljesen elszakadt a valóságtól az, aki Rotterdamban fasizmust lát” – fejtette ki Tusk Strasbourgban, az Európai Parlament előtt mondott beszédében.

Sokkolták Erdogan kijelentései Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét is. „Sosem fogjuk elfogadni, hogy hivatalban lévő kormányokat a nácikhoz hasonlítgassák” – közölte. Hozzátette, Törökország folyamatosan távolodik Európától.

Ankara agresszív támadásai hatására Berlin beutazási tilalommal fenyegette meg a török politikai vezetés illusztris személyiségeit. Peter Altmaier, a német kancellári hivatal vezetője azt közölte, meg van a jogi lehetőségük arra, hogy megakadályozzák a külföldi kormányok illetékeseinek beutazását német területre. „Az a tény, hogy a német kabinet eddig nem aknázta ki a nemzetközi jog adta összes lehetőséget, még nem jelenti azt, hogy a jövőben ezt nem is teszi meg” – emelte ki a Westdeutsche Allgemeine Zeitungnak adott interjújában. Megemlítette azonban, hogy ehhez csak a legvégső esetben folyamodnak. „Határozottan elítéljük a náci összehasonlításokat és a groteszk vádakat” – tette hozzá.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter ismét elutasította Törökország uniós csatlakozását. Javaslata szerint Ankarának szomszédsági szerződést kell kötnie az Európai Unióval. „Ideje lenne annak, hogy Európa tisztázza a viszonyát Törökországgal” – fejtette ki Kurz, aki kiemelte: az Unióba törekvő nyugat-balkáni országokkal szemben Ankara csak távolodik Európától. Ez a folyamat csak felgyorsult a július közepén végrehajtott puccskísérlet óta – mutatott rá az osztrák diplomácia vezetője.

Az Európai Parlamentben is egyre többen követelik a csatlakozási tárgyalások befagyasztását Törökországgal. Ekként vélekedett a liberális frakció vezetője, Guy Verhofstadt is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!