Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hollandia ellenállt a populista nyomásnak

Népszava-információ|2017. márc 15. 21:37
[A+ A-]

Mark Rutte FOTÓ: Getty Images, Dean Mouhtaropoulos

Jó hír Európának: a Mark Rutte vezette jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) biztos győzelmet aratott a szerdai hollandiai parlamenti választásokon, megállítva a bevándorlásellenes, szélsőjobboldali Szabadságpárt előretörését. A VVD az urnazárás után közzétett első exitpollbecslések szerint 31 mandátumot szerezhetett, többet az előzetesen vártnál. Gert Wilders Szabadságpártja ugyan 2012-höz képest erősödött, 12 helyett 19 képviselői helyet nyert el, de nem került az élre. Szintén 19 mandátuma lesz a kereszténydemokrata CDA-nak, a baloldali liberális D66-nak, 16 helyre számíthat a környezetvédő Zöld Baloldal (GL). Az IPSOS közvélemény-kutató becslései szerint rekordmagas, 80 százalék fölötti lehetett a részvételi arány, háromnegyed nyolcig a mintegy 13 millió választásra jogosult 74 százaléka adta le voksát.

Várhatóan újra Mark Rutte alakíthat kormányt. A holland választók megszívlelhették a miniszterelnök figyelmeztetését, Rutte a szavazóhelyiségből kilépve arra intett, hogy ha a Szabadságpárt végez az élen, a világ azt gondolja majd, hogy „ a Brexit és az amerikai elnökválasztás után Hollandiában is a rossz fajta populizmus aratott győzelmet”. „Bármi is lesz a voksolás eredménye, a szellemet nem lehet visszatuszkolni a palackba” – nyilatkozta ugyanakkor Wilders.

Elhúzódó koalíciós alkudozás várható, mivel 28 párt versengett a 150 mandátumért, négy-öt párt részvételével alakulhat működőképes kabinet. Wilders pártjával már előre elutasították a koalíciókötést. Két választást segítő holland honlap elérhetetlen volt szerdán, túlterheléses DOS-támadás miatt. Európa-szerte több szervezet honlapját feltételezések szerint török hackerek támadták meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!