Előző
Következő
új cikk

Belföld

Párbeszéd: durvul a helyzet a Petőben, a sérült gyerekek nem számítanak

nepszava.hu|2017. márc 16. 08:46
[A+ A-]

Thinkstock illusztráció

Tovább folytatódik a konduktorok megalázása, a sérült csecsemők, gyerekek és felnőttek totális cserbenhagyása a Pető intézet kormány-közeli vezetésében. Az elmúlt héten 10 konduktor kényszerült arra, hogy elhagyja a Petőt, mert nem voltak hajlandóak aláírni a megalázó új szerződésüket, ami semmibe veszi 30-40 év munkáját, és ellehetetleníti sérült, kerekesszékes emberek életét - írja a közösségi portálon Szabó Tímea, aki kiemelt figyelmet fordít az egészségügy helyzetére. 

Forrás: Szabó Tímea/Facebook

Forrás: Szabó Tímea/Facebook

A kancellár által eléjük tolt szerződés szerint a fizetésük a felére, kb. 100 ezer forintra csökken, a heti munkaórájukat megemelik 26-ról 40 órára, és még a pótszabadságaikat is elveszítik - írja a Párbeszéd társelnöke a Facebook-on.

Mindezt azért, mert szerinte a nemzetközi intézet és a felnőtt ambulancia nem tartozik a köznevelési törvény alá, így az ott dolgozó konduktorokat pedagógus asszisztensnek minősítik vissza. Embertelen ez a megalázás! Azokat a gyerekeket és felnőtteket hagyják cserben, akiknek a legtöbb segítségre lenne szüksége. Ráadásul a Pető-módszer egy igazi hungarikum, védeni, ápolni kellene, nem a szemétdombra hajítani! Ezt persze Mihályi Máté kancellárt (aki annyira elhivatott a Pető iránt, hogy összesen 14 helyre adta be kancellári pályázatát) valószínűleg nem érdekli.

Szerinte egy jogszerűtlen állapotot szüntetnek meg a lépéssel. Csakhogy ezzel a magyarázattal 2 komoly probléma is van: 1. az ott maradt konduktorok elmondásuk szerint továbbra is fognak oktatni, hiszen valakinek el kell látni a feladatokat, tehát egyik törvénytelen állapotból a másikba esik az intézet,

2. a kancellárnak az lenne a dolga, hogy mindent megtegyen a dolgozókért és a Petőbe járók ellátásáért, nem az, hogy magasról tegyen az intézmény jövőjére.

Mi a Párbeszédben a kancellár helyett is léptünk: Balog Zoltántól követeljük, hogy azonnal hozzon létre egységes konduktori bértáblát, hogy mindenki a sok évtizedes tapasztalatának, munkájának megfelelő elismerést kapjon! A javaslat nemsokára a parlament elé kerül, és Balog Zoltánnak személyesen is válaszolnia kell a hozzá intézett kérdéseimre - írja Szabó Tímea. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!