Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vita a kilencosztályos iskoláról

nepszava.hu|2017. márc 16. 09:10
[A+ A-]

Nincs egyetértés a kormányon belül a kilencosztályos általános iskola bevezetéséről, az iskolarendszer átalakításáról csak a szakmával való egyeztetést követően dönthet a kabinet – írta meg a Magyar Idők.

A már beharangozott 2019-es indulási idő szinte biztosan nem tartható az óvodát követő iskolaelőkészítő, felzárkóztató évfolyam indítására, mert a kormányon belül, illetve a kabinet és szakmai szervezetek, továbbá a szakszervezetek között sincs egyetértés.

A kormányzati napilap, a Magyar Idők emlékeztet rá: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a hónap elején jelentette be, hogy elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami – elmondása szerint – egyfajta „preschoolt”, előiskolát jelentene. Hozzátette, a kérdésről szakmai egyetértés alakult ki és hamarosan a társadalmi vita is elkezdődhet róla.

Lázár János kancelláriaminiszter ugyanakkor a közelmúltban többször is úgy nyilatkozott, a következő három évben biztosan nem születik döntés az iskolarendszer reformjáról, Palkovics László oktatási államtitkár pedig nemrég még csak a szakmai vita megkezdését harangozta be. A pedagógus-szakszervezetek is azt jelezték, hogy nem volt semmilyen előzetes egyeztetés, a miniszter bejelentése váratlanul érte őket. Az eddig megismert tervek szerint a három év óvoda után építenének be egy alaposztályt és csak ennek elvégzése után indulna az alsó tagozat négy évfolyamán az oktatás.

lásd még: Kilencosztály - Már a 2019-es tanévtől bevezetnék

Lájkoljon minket a Facebook-on is!