Előző
Következő
új cikk

Külföld

Amerika kiléphet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

nepszava.hu|2017. márc 16. 09:22
[A+ A-]

Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, derült ki Rex Tillerson külügyminiszter szerdán nyilvánosságra került leveléből.

Az Egyesült Államok külügyminisztere kilenc, emberi jogi kérdésekkel foglalkozó szervezetnek írt levelében jelentette be, hogy amennyiben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa nem hajt végre reformlépéseket, Washington többé nem vesz részt a munkájában. A levél – az MTI beszámolója szerint - szerdán került nyilvánosságra.

A kilenc emberi jogi szervezet – köztük a nálunk is ismert Freedom House – februárban levélben kérte az amerikai diplomácia vezetőjét, hogy az Egyesült Államok továbbra is vállaljon aktív szerepet az ENSZ Emberi Jogi Tanács munkájában, Tillerson erre válaszul fogalmazta meg a reformokat sürgető álláspontot. A Tillersonnak írt levélben a szervezetek rámutattak: a tanács munkája máris változóban van, és az eddig Izraelre fordított, aránytalanul nagy figyelem immár inkább az emberi jogokat durván megsértő néhány államra és a terroristákra irányul.

Válaszlevelében az amerikai diplomácia irányítója – a reformok sürgetése mellett – kifejtette: az új amerikai kormányzat változatlanul “erős és elvi kifogással él a tanácsban Izraellel kapcsolatosan tapasztalható elfogultság ellen”. Azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok számára elsődleges az ENSZ szíriai helyzetet vizsgáló bizottsága mandátumának meghosszabbítása, az iráni, észak-koreai és burmai helyzettel foglalkozó speciális jelentéstevők munkájának támogatása. Rex Tillerson a javasolt és elvárt reformoknak azonban nem szabott határidőt - írja az MTI.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!