Előző
Következő
új cikk

Belföld

Liberálisok: megtört a populizmus lendülete

Népszava|2017. márc 16. 11:34
[A+ A-]

 A Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusa nagyon pozitívnak nevezte a hollandiai választások eredményét, amit úgy értékelt, hogy "megtört a populizmus lendülete, megkezdődött a kijózanodás".

Szent-Iványi István csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Hollandiában végre feltartóztatták az EU-, az idegen- és a bevándorlásellenességet. A legutolsó közvélemény-kutatások már utaltak arra, hogy valószínűleg a liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyer, de a felmérések csak kis előnyt mutattak, tehát ilyen szempontból meglepetés volt a végeredmény. Különösen azért, mert egy évvel ezelőtt még magasan vezette a felméréseket Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártja - mondta a politikus.

Ez azt jelenti, hogy van egy kijózanodás Európában, az emberek a hangzatos szólamok mögött felfedezték a csalást, a hazugságot, és azoknak szavaztak bizalmat, akik a stabilitást és a kiszámíthatóságot képviselik - fogalmazott. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy Mark Rutte liberális miniszterelnök pártja nyert, ahogy amiatt is, hogy szintén jól szerepelt a kisebbik liberális párt, a D66 is.

Trendfordulóról igazán akkor lehet majd beszélni, ha a francia választás eredményeit is megismerjük - közölte, hangsúlyozva, azt reméli, hogy ott háttérbe fog szorulni a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front. A kiugróan magas, közel 82 százalékos részvételről azt mondta, az emberek látták, hogy nagyon nagy, Hollandián is túlmutató a tét, és amikor megérzik, hogy a demokrácia kerül veszélybe, akkor sokan szavaznak.

Hollandiában szerdán tartottak parlamenti választásokat, amelyen Mark Rutte holland miniszterelnök vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért a szavazatok 21 százalékát megszerezve győzött és messze megelőzte Geert Wilders második helyen végzett bevándorlásellenes Szabadságpártját, amely 13 százalékot kapott. Ezzel a 150 fős parlamentben a VVD várhatóan 32, a PVV pedig 19 képviselői mandátumot tudhat magáénak.

Előzetes adatok szerint a kereszténydemokrata párt (CDA) és a liberális D66 is 19-19 helyet szerzett a Geert Wilders vezette PVV-hez hasonlóan, a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) 16-ot, a szocialisták 14-et, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) kilencet, a Keresztény Unió (CU) pedig hatot. A végleges eredményt március 21-én teszik közzé.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!