Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Ludastói buszbaleset - Megtörtént a vádemelés

MTI|2017. márc 16. 11:45
[A+ A-]

Fogházbüntetést indítványozott a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség az ellen a buszvezető ellen, akinek a gyanú szerint szerepe van a tavaly szeptemberben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ludastó közelében történt közúti balesetben, amelyben ketten meghaltak, huszonhatan pedig megsérültek.

Zsíros Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezetője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, az iskolabuszt vezető férfi ellen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emeltek vádat. Az ügyész azt indítványozza a bíróságnak, hogy a vádlottat ítélje fogházbüntetésre, tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint kötelezze a közel 700 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

A vádirat lényege szerint az iskolabuszt már több éve vezető vádlott 2016. szeptember 5-én délután autóbusszal szállította haza a diákokat Érpatakra. Az autóbuszon negyvenkilenc tanuló és két pedagógus utazott. A busz Ludastó irányából haladt Geszteréd felé egy olyan úton, ahol 7,5 tonnánál nehezebb járművek nem közlekedhetnek.

Az alig négy méter széles, egyenetlen, oldalról növényzettel benőtt vizes úton a vádlott a megengedett sebességgel haladt, a kanyarok viszont nem voltak beláthatóak a dús növényzet miatt. Az autóbusszal szemben egy kistehergépkocsi haladt, a két jármű egyszerre érkezett egy kanyarba, ahol összeütköztek.

A balesetben a kisteherautó vezetője és egyik utasa a helyszínen meghalt. A buszon két gyerek súlyosan megsérült, húsz diák, a két tanár, a vádlott, valamint a kistehergépkocsi másik utasa nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A két súlyos sérült esetében szakértői vizsgálat állapítja majd meg, hogy sérülésük okozott-e maradandó egészségkárosodást - tudatta a főügyész.

A vádirat szerint a balesetért a vádlott azért felelős, mert a megengedettnél nagyobb össztömegű járművel közlekedett, sebessége nem felelt meg az út- és látási viszonyoknak, valamint nem vette figyelembe azt, hogy a keskeny úton a padkára kellett volna lehúzódnia ahhoz, hogy a két jármű egymás mellett elférjen. A nyomozás adatai szerint a kisteherautó elhunyt vezetője is felelős a balesetért, azonban vele szemben a rendőrség megszüntette a nyomozást - közölte Zsíros Zsolt.

A főügyész megjegyezte, az ügyészség felhívta az utat kezelő önkormányzatot arra, hogy tegyen intézkedést az érintett úton történő biztonságos közlekedés érdekében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!