Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbánék ebben sem értenek egyet Brüsszellel

MTI|2017. márc 16. 14:45
[A+ A-]

Különbözik a magyar kormány és az Európai Bizottság álláspontja a szociális jogok tervezett uniós átalakításáról, a magyar fél szerint a szakpolitikák alakításának, szervezésének, működtetésének és finanszírozásának továbbra is nemzeti hatáskörben kell maradni - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter Marianne Thyssennel, az Európai Bizottság biztosával tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Varga Mihály a szociális jogok európai pilléréről és foglalkoztatással kapcsolatos kérdésekről egyeztetett az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosával. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarországnak és a régióbeli államok többségének jelentős lépéseket kell tenni a versenyképesség javításában ahhoz, hogy a nyugat-európaihoz hasonló szociális rendszereket tudjon adaptálni. Kérdésre válaszolva elmondta, a szociális pillér kérdésében az érdemi tárgyalások még hátra vannak. Bár voltak olyan felvetések korábbi tárgyalásokon, amelyek korlátozhatják a magyar munkaerőpiac és más területek lehetőségeit, a miniszter bízik abban, hogy meg tudják győzni a bizottságot arról, hogy a magyar gazdaság eddigi eredményei olyan innovatív megoldásokat is el tudtak indítani, amelyek érdemben tudták javítani a versenyképességet és csökkenteni a munkanélküliséget.

Marianne Thyssen elmondta, hogy a bizottság a szociális pillér kialakítására vonatkozó referenciakeretét április 28-án hozza nyilvánosságra. Nem jogalkotási lépésről van szó, hanem egy közös referenciakeretről, amelyet szem előtt lehet tartani a tagállami rendszerek, intézmények kialakításakor. A bizottság nem szeretné elvenni a tagállami kompetenciákat, tiszteletben tartják a szubszidiaritás és az arányosság elvét, és fontosnak tartja, hogy a szociális keret alkalmazása ne rontsa a versenyképességet - jelentette ki. A nemzetgazdasági miniszter az egyeztetésen elmondta, a hazai munkaerőpiaci helyzet 2010 óta fokozatosan javul, Magyarország az Európai Unió országai közül a harmadik legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkezik. Marianne Thyssen szintén kiemelte a munkaerőpiaci helyzet javulását Magyarországon, és azt, hogy a munkanélküliség a válság előtti szintre csökkent.

Varga Mihály kitért arra, hogy a kormány csökkenteni szeretné a közfoglalkoztatottak számát a jövőben, fenntartva a "segély helyett munkát" elvét, továbbra is biztosítva a munkalehetőséget azoknak, akiknek nincs lehetősége az elsődleges munkaerőpiacra való integrációra. A közmunkaprogram átalakításáról szóló kormányhatározat a napokban jelenik meg a Magyar Közlönyben - tette hozzá. Marianne Thyssen hozzátette, annak ellenére, hogy a bizottság korábban kritikusan állt a közmunkaprogramhoz, mára látják, hogy milyen nagy erőfeszítéseket tesznek az elsődleges munkaerőpiacra való kilépésben. Varga Mihály elmondása szerint beszámolt a tavaly novemberben kötött 6 éves béremelési és adócsökkentési programról, és közölte, nem kívánják módosítani a személyi jövedelemadó rendszer azon részeit, amelyek jelentős kedvezményt biztosítanak a gyermeket nevelő családoknak. Reményei szerint ez is hozzá fog járulni ahhoz, hogy javuljon a demográfiai helyzet Magyarországon.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!