Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Nemzeti erők

Népszava|2017. márc 17. 06:05
[A+ A-]

Sokan valószínűleg nem figyeltek eléggé a kedves vezetőre, amikor - ünnepinek szánt beszédében - a rengeteg fenyegetésről beszélt. "Csak magunkra számíthatunk" - mondta, s rögtön hozzá is tette: "ezért a kormányzati felelősséget továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartanunk". Ez világos beszéd. Nem készülnek rá, hogy átadják a sok viszontagság után megszerzett hatalmat bárkinek.

Persze nyugalom, az nincs. És nem csupán azért, mert Orbán Viktort a - létező, vagy nem létező - ellenséggel folytatott állandó harc élteti. Hanem mert sokan úgy gondolják, hogy eljött az idő, amikor véget kell vetni a jelenlegi vircsaftnak. Így aztán ezekben a hetekben szemmel láthatóan megnőtt a pártalapítási kedv. Gödöllő polgármestere már bejelentette, hogy Új Kezdetre van szükség, ami egyúttal a most létrehozott tömörülés neve is. A Teleki Blanka Gimnáziumnak a kockás inges mozgalomból ismertté vált igazgatója még jövő időben beszélt alakuló pártjáról, de nincsenek kétségei, hogy rövidesen zászlót is bontanak. A Momentum Mozgalom - a Nolimpiai aláírásgyűjtés sikerén felbuzdulva - ezt már meg is tette.

Kérdés természetesen rengeteg van, de a leglényegesebb: lesz-e valóban kormányváltás 2018-ban? Némely fideszesek már örvendeznek: szakad és aprózódik az ellenzék. Sok kis párt valóban megoszthatja a jelenlegi hatalommal szemben állók táborát. Még akkor is, ha egyetlen dologban egyetértenek: Orbán Viktornak - és csapatának - mennie kell. Ezt a kívánatos végcélt azonban már annyiféleképpen érnék el, ahányan vannak. A Momentum nem közösködne senkivel, aki a rendszerváltás óta politikai szerepet vállalt. Pukli István beteljesítené a polgári Magyarország álmát, amit egykor a Fidesz tűzött ki. Gémesi György meg társadalmi békét hirdet és a Józan Ész Forradalmát. És akkor még nem említettük a már meglévő pártokat, amelyek már eddig is többször tanújelét adták, hogy bár tisztában vannak vele, együtt kellene működni, ám erre mégsem képesek. Különböző okokból, persze.

De ne felejtsük el: azért mindannyian a nemzet részei, még ha a kedves vezető nem sorolja is őket a "nemzeti erőkhöz". S mint ilyenek, akár részesülhetnek is a "kormányzati felelősségből". Ehhez nem kell feltétlenül Orbán Viktor engedélye.

Sebes György sebesgy@nepszava.hu