Előző
Következő
új cikk

Belföld

Milliárdokat szórt el az állam Orbán focimániájára

nepszava.hu|2017. márc 16. 17:32
[A+ A-]

A felcsúti Pancho Aréna, ahova bőven jutott a TAO-pénzekből. FOTÓ: Népszava

A 24.hu összesítése szerint 415 milliárd forint társaságiadó-bevételről mondott le az állam a sportszövetségek és klubok javára azóta, hogy a nyereséges cégek adójuk egy részét sportszervezeteknek is adhatják ahelyett, hogy befizetnék az államkasszába. 

A labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong 414 milliárd 937 millió forint támogatást kapott  üzleti vállalkozásoktól a társasági adókedvezmény révén a taorendszer 2011-es bevezetése óta – írja a portál az általuk kikért adatok alapján.

A pénz csaknem fele (191 milliárd) futballra jutott, de egyre többet kap a kézilabda.

A csaknem 415 milliárdos végösszeg alig 20 százaléka (85,5 milliárd) lett a sportági szövetségeké, a pénz 80 százaléka a kluboknál kötött ki. A jó politikai kapcsolatokkal rendelkező egyesületek kivételezett helyzete nem újdonság, így volt ez most is: az összesen ezernél több futballklubnak hat év alatt jutó 135,5 milliárdból csaknem minden tizedik forint (összesen 12,5 milliárd) Orbán Viktor falujába, Felcsútra folyt be.

A portál a 415 milliárd forint nagyságrendjét érzékeltetve azt írta: az állam szinte pontosan ennyit fordít egy évben pedagógusbérekre, százmilliárddal kevesebbet fizet ki családi pótlékként, háziorvosi ellátásra pedig csak négy év alatt költ ennyit.

A tao-rendszer bevezetése óta a sporttámogatás összege évről évre nő, tavaly 99 milliárd volt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!