Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Gyilkosság Kaposváron - Gyenge nyomozás, elhúzódó per

Népszava|2017. márc 17. 05:16
[A+ A-]

Lassan öt éve nem születik meg a jogerős ítélet egy olyan gyilkossági ügyben, melynek vádlottja a bűncselekmény után 17 hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

Az 51 esztendős, büntetlen előéletű Gy. Tibort azzal vádolja az ügyészség, hogy 2012. május 25-én Kaposváron egy kenyérvágó késsel megölte 72 éves szállásadónőjét. Azért vádolták meg a bűncselekménnyel, mert – bár a gyilkosságot sosem ismerte el – vallomásában sok volt a bizonytalanság, s ruháján megtalálták az áldozat vérét, emellett a gyilkos eszközön Gy. Tibor, a vádlott körme alatt pedig az áldozat DNS-t rögzítették. A fentiek ellenére a Kaposvári Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a férfit. A köröm alatti DNS-vétel ugyanis szabálytalanul történt, a késen talált nyom meg azért nem lehetett bizonyíték, mert a kenyérvágót az albérlő naponta használta.

Utóbb a pécsi táblabíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, ám Kaposváron másodszor is felmentették a vádlottat. A táblabíróság újra hatálytalanította a verdiktet, s akkor már a Pécsi Törvényszéket jelölték ki az eső fokú eljárásra. Ott alapos bizonyítási eljárás kezdődött, s a törvényszék azt tervezte, hogy csütörtökön ítéletet hoz. Ám a bíróság – egy órás tanácskozás után - úgy foglalt állást, hogy újra kell nyitni a bizonyítási eljárást. A tárgyalás áprilisban folytatják.

Gy. Tibor – aki egykor első osztályú labdarúgó volt – kérdésünkre azt mondta: azért húzódik az ügy ilyen sokáig, mert a rendőrség elhibázta a nyomozást, csak rá gyanakodtak, miközben az igazi tettes egérutat nyert. Ugyanez a véleménye az áldozat fiának is. Amúgy a bíróság többedszerre újranyitott bizonyítási eljárásából is a nyomozás gyengéire lehet következtetni. Az áprilisi tárgyaláson megint meghallgatják az egyik szakértőt, mivel állásfoglalása a bíróság számára nem egyértelmű, és beidézik a bűncselekmény nyomozóit is. Érdekessége még az ügynek, hogy a vádirat szerint Gy. Tibor nyereségvágyból ölt, ugyanakkor nincs rá bizonyíték, hogy az áldozattól pénzt vagy értéktárgyakat vitt volna el a tettes. Az egykor mosodai alkalmazottként dolgozó áldozat nem volt jómódú, 69 ezer forintos nyugdíját varrásból és lakása kiadásából egészítette ki, s amikor megtalálták holttestét, pénztárcája ott volt a hűtőszekrényen, 1030 forinttal.

Ungár Tamás írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!