Előző
Következő
új cikk

Belföld

Iványiék hajléktalanokkal ünnepelték Arany Jánost

Népszava|2017. márc 17. 05:04
[A+ A-]

Galkó Balázs és Iványi Gábor is versekkel készült FOTÓK: VAJDA JÓZSEF

Művészek, hajléktalanok és hajléktalan művészek jöttek össze a Józsefváros mélyén, hogy megünnepeljék Arany János születésének kétszázadik évfordulóját. Iványi Gábor lelkész szerint ez is van olyan fontos esemény, mint például az államfő megválasztása. Sőt...

A Biblia szerint Isten még a két fillérért megvásárolható öt verébről sem feledkezik meg, nemhogy emberekről. Innen kapta nevét a józsefvárosi Kávézó az 5 Verébhez, amit az Oltalom Karitatív Egyesület kifejezetten hajléktalanok számára hozott létre a Dankó utcában. Az egyszerű asztalokkal és székekkel berendezett műintézmény nagyjából negyven négyzetméter. A polcokon sorakozó könyvek arról tanúskodnak, hogy a rendhagyó kávézó olvasóteremként és kulturális foglalkozások helyszíneként is funkcionál.

"Istenem, istenem, mily jó volna ennyi/Gyötrelmes valóból szebb álomra kelni!" - a szervezők Arany Jánosnak ezt a versrészletét választottak rendezvényük mottójául. Versmondás, kvízjáték, kávézás-sütizés szerepelt a programban - hajléktalanok és ismert személyiségek részvételével. Utóbbiak táborába tartozott Benedek István Gábor író, több hajdani SZDSZ-es képviselő, Hodosán Róza és Bálint György, azaz Bálint gazda, továbbá Bálint András színész-rendező és pályatársai, Havas Judit előadóművész, Galkó Balázs vagy például Garai Róbert színművész.

A vendéglátó Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület (és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség) vezetője a jelenlévő hajléktalanok közül külön is méltatta Bakos Ferencet. Róla nem csupán az derült ki, hogy korábban kapusa volt a hajléktalanok fociválogatottjának, hanem az is, hogy ő festette a kávézó falán látható freskókat. De más művészek is feltűntek a hajléktalanok között.

Dvorcsák Gábor: a Fedél Nélkül szerzőgárdájához tartozom

Dvorcsák Gábor: a Fedél Nélkül szerzőgárdájához tartozom

"Negyven éve festek, több mint tíz éve írok verseket, azt mondják, nem is annyira csapnivalókat. Tizenöt-húsz éve vagyok otthontalan művész. A Fedél Nélkül szerzőgárdájához tartozom" - számolt be lapunknak rövid mondatokban élete fontosnak tartott állomásairól a 62 éves Dvorcsák Gábor. Amikor Arany Jánosról kérdeztük, néhány másodpercig tartó filozofikus csend után válaszolt: "sokat jelent számomra, de nemcsak ő, hanem más költők is. Arany János költészete tehertétel és könnyebbség egyszerre. Tehertétel, mert úgy érzem, hogy - nem kívülről rám kényszerített módon - meg kell felelnem neki. Hiszen én is költő vagyok. És könnyebbség, mert ha elmélyed benne az ember, pehelykönnyűvé válik."

Köszöntőjében Iványi Gábor megemlékezett arról, hogy kétszáz éve született Arany János. "Fontos évfordulónk ez ebben az évben, igazán fontos ügy. Talán még az államfőválasztást is megelőzi jelentőségében, talán maradandóbb értékrendről szól" - mondta csendes iróniával a lelkész. Utána már tényleg nem a politikáé, csakis a verseké volt a főszerep. Hajléktalanok és ismert emberek közösen ünnepelték a magyar költészetet.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!