Előző
Következő
új cikk

Belföld

Simicskánál a Jobbik? Vona publija a Nemzetben

nepszava.hu|2017. márc 17. 09:35
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Vona Gábor hosszú, egész oldalas publicisztikát jelentetett meg a pénteki Magyar Nemzetben. A kormánysajtó már régóta állítja, hogy Simicska médiabirodalma beállt a Jobbik mögé, a szélsőjobboldali pártelnök írását a 888 például rögtön az Orbán ellenségévé lett vállalkozó és Vonáék egymáshoz húzásának tulajdonította.

A Jobbik elnöke a nép és a nemzet fogalmáról értekezik a hosszú cikkben, a Horthy-korszakon és a kommunizmuson át a jelenig. Vona írásában arra jut, hogy a rendszerváltozás óta eltelt 27 évben nem sikerült létrehozni a népi és nemzeti identitás harmonikus, integratív és teremtő egységét létrehozni. "Nyugodtan mondhatjuk, hogy a XX. századi minták üres folytatását és azok destruktív rivalizálását láthattuk" - fogalmazott. Pedig - mint folytatta - a modern magyar identitásban össze kell fonódnia a néphez és nemzethez tartozásnak. "Hidakra van szükség egymás felé, mert a jelen és a jövő kihívásait csak együtt tudjuk legyőzni. Közösen kell ezt a hazát építenünk, mert a nép a nemzet és a nemzet a nép – fejtegette Vona az írásban.

A Magyar Nemzetben megjelent írás a kormánypárti sajtó szerint bizonyíték arra, hogy Simicska beállt a Jobbik mögé, hiszen a kormánypropagandát terjesztő lapok nem először állították, hogy a Jobbikot a miniszterelnök hűséges társából ellenséggé vált milliárdos vállalkozó támogatja. Vona Gábor elmondásából eddig annyit lehetett tudni, hogy egyszer-kétszer – Simicska kezdeményezésére – beszéltek egymással. Jobbikos politikusok elutasítják a feltételezést, hogy Simicska „beállt volna” a párt mögé.

Március elején azonban a Simicska érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet felmérést közölt a jobbikos kötődésű Iránytű Intézettől: ez akár közvetett, áttételeken keresztül nyújtott támogatásnak is tekinthető. Forrai Richárd, az Iránytű Intézet ügyvezetője üzleti titokra hivatkozva nem adott tájékoztatást arról, hogy a Magyar Nemzettel milyen hosszú távra szól a kapcsolatuk, az első megbízást követik-e újabbak. Másfelől hangsúlyozta, hogy „piaci alapon” szívesen készítenek felmérést a Népszava számára is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!