Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem lesz vadászkastély-mutyi - Megvezették a szocialistákat?

Népszava|2017. márc 17. 10:25
[A+ A-]

Forrás: Facebook/Grassalkovich-Kastély

Visszavonta az MSZP három képviselője a támogatását attól a törvényjavaslattól, amely ingyen az Országos Magyar Vadászkamarának adná a hatvani Grassalkovich-kastélyt - erősítette meg a párt a Népszava információját. Mint lapunk megírta, a szocialisták támogatását nem egy ilyen elképzeléshez, hanem ahhoz kérték, hogy az épületben működő vadászati múzeumot a szakmai kamara tartsa fenn. Ezt - amennyiben az ingatlan továbbra is a magyar állam tulajdonában marad - az MSZP képviselői továbbra is támogatnák.

Össznépi támadás indult az ellenzéki oldalról, miután kiderült, a több mint hárommilliárd forintból felújított hatvani Grassalkovich-kastély vadászkamarai kézbe kerülését lehetővé tevő törvényjavaslatot kormánypárti és szocialista képviselők is aláírták. A dokumentum március 14-i keltezésű, s információink szerint azzal a felvetéssel keresték meg az MSZP érintett honatyáit, hogy tudnák-e támogatni azt, hogy a szakmai kamara, s ne az állam működtesse a kastélyban működő vadászati múzeumot. Erre több MSZP-s képviselő igent mondott, mert a szakmai kamara saját kezdeményezéséről tudott.

Még 2014-ben, többéves felújítás után adták át a hatvani Grassalkovich-kastélyt, amelyet nemcsak korszerűsítettek, hanem vadászmúzeumot is kialakítottak benne. A többségében uniós pénzből létrejött beruházás összköltsége meghaladta a hárommilliárd forintot. A kormánypárti törvénymódosítás szerint most az állam ingyenesen átadná az épületet és a benne működő múzeumot az Országos Magyar Vadászkamarának. Az érdekképviselet az országos programjaihoz használná az épületet. "Az egyik program régóta szerepel a kamarának a kiemelt programjai között, ez pedig az ifjúság természetszeretetre történő nevelése. A múzeum lenne ennek az országos központja, a megyei szervezeteink rendkívül sok ilyen jellegű programot hajtanak végre országszerte évek óta, ennek a koordinálása, segítése mindenképpen kíván egy központi irányítást, ez a múzeum kiválóan alkalmas erre" - mondta az ügy kapcsán a Hír TV-nek Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

Az átadásról szóló törvénytervezetet viszont már az ingatlan átadásáról is rendelkezne, s ezt nemcsak a kormánypárti, hanem szocialista képviselők is aláírták. A Demokratikus Koalíció éppen ezért már tegnap közleményben rohanta le az MSZP-t, magyarázatot követelve az ügyben Botka László miniszterelnök-jelölttől és a pártvezetéstől. "A Fidesz vadászni járó elitek tehát az MSZP segítésével jut majd ingyenkastélyhoz. Hogyan illeszkedik ez abba a politikába, hogy fizessenek a gazdagok? Ennek első lépése, hogy ingyenkastélyt kapnak az urizáló fideszes milliárdosok, és egyáltalán hogyan illeszkedik ez bármilyen ellenzéki politikába? Az MSZP magyarázattal tartozik a baloldaliaknak és saját szavazóinak, miért segít a Fidesznek a kastélymutyiban” - írta a párt szóvivője, Gréczy Zsolt. A DK mellé fölsorakoztak más, liberális kispártok vezetői is, így például az Együtt választmányi elnöke, Szigetvári Viktor, aki a Facebookon szintén keményen minősítette a szocialistákat ebben az ügyben.

Lapunk megírta, hogy az MSZP nem kíván ilyen vagyonátadáshoz asszisztálni, éppen ezért az érintett szocialisták - Botka László miniszterelnök-jelölt határozott kérésére és kezdeményezésre - ma azonnali hatállyal visszavonták támogatásukat a törvényjavaslat e félreérthető formájától, s világossá tették azt is, hogy kizárólag a múzeumfenntartás szakmai kamarai kézbe kerülését támogatják, anélkül, hogy az ingatlan kikerülne az állami vagyon köréből. "Az MSZP még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy az állami vagyon magánosítása ügyében együttműködik a Fidesszel, ezért az OMVK-nak szánt ingatlan tulajdonba adásának támogatását visszavonja" - írták a szocialisták honlapjukon.

Az átadást lehetővé tevő törvénymódosításról bizottsági szinten hétfőn dönthetnek a parlamentben. A zárószavazásnál kétharmadra van szükség, vagyis a jogszabályt az MSZP, vagy más képviselők nélkül nem tudná elfogadni a kormánypárti többség.

Gyurcsány lenne a Botka-kampány célpontja?
A volt kormányfő a Botka László és Molnár Gyula által indított, a gazdagok nagyobb közteherviselési hozzájárulását követelő országos kampány célpontjának érzi magát. Ez derült ki legalábbis abból, hogy Gyurcsány Ferenc az ATV-ben azzal igyekezett kritizálni a "Tegyünk igazságot!" címmel útjára indított, a magas jövedelműek megadóztatását célul tűző MSZP-kampányt, hogy az szerinte populista, mert ő - mármint Gyurcsány - "csak idén több adót fizettem be, mint amennyit Botka László valaha meg fog keresni". Magyarán a volt kormányfő, noha azt visszautasította, hogy azért ne értene egyet a gazdagok megadóztatásával, mert ő maga kifejezetten gazdag, azért azt kétszer is megismételte: "Csak idén 460 millió forint adót fizettem be. Több adót fizettem be idén, mint amit Botka László egész életében keresni fog".
Gyurcsány annak kapcsán beszélt erről, hogy - mint maga elmondta - Botka színre lépésével markánsan megváltozott az MSZP és a DK viszonya (utóbbi folyamatosan támadja a szocialistákat, mióta kiderült, miniszterelnök-jelöltjük nem szeretne egy listán szerepelni Gurcsánnyal - a szerk.). Botka programjának egyik fontos eleme a volt kormányfő szerint az, hogy szembemenjen Gyurcsánnyal és mindazzal, ami 2002 és 2010 között történt. Botka ellenben, a lapunknak adott interjúban a 2010 előtti baloldali politizálás kudarcaival és hibáival való szembenézést, s önbelátást említett fő nézetkülönbségként.

B.I.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!