Előző
Következő
új cikk

Belföld

Paks 2 - Gyanús egybeesésre figyelmeztet az LMP

MTI|2017. márc 17. 13:53
[A+ A-]

Az LMP "érdekes egybeesésnek" tartja, hogy a Günther Oettinger uniós biztossal régóta kapcsolatban álló Klaus Mangold német üzletembert rendre a Paks II.-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárások megszüntetésekor fizette ki a Miniszterelnökség. Ungár Péter szerint ez felveti a gyanút, hogy "Mangold úr kifizetése nem csak a személyének szólt". 

Az ellenzéki párt országos elnökségi tagja erről pénteki, Meszerics Tamás LMP-s európai parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt, ahol közölte: sikerült kiperelni a Mangold szerződéseivel kapcsolatos teljesítési igazolásokat. 

Mint fogalmazott: Mangold és Oettinger már régóta kapcsolatban állt egymással, hiszen már a baden-württembergi CDU-ban együtt politizáltak. Azt is felidézte, hogy Oettinger nem tette nyilvánossá azt a nagy összegű ajándékot, hogy Mangold repülőjén érkezett Budapestre. Szerinte mindez összefüggésben állhat azzal, hogy Oettinger miatt szűntek meg a Paks II.-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárások. 

Közölte azt is: az LMP minden jogi eszközzel ki fogja deríteni, történt-e államtitoksértés akkor, amikor a nemzetbiztonsági átvilágosításon át nem esett Mangold betekinthetett a paksi szerződésekbe. De, mint mondta, választ várnak arra is, Mangold, aki a többi közt az Alstom felügyelőbizottságának is tagja volt, milyen lobbitevékenységet végzett Magyarországon, miről tárgyalt egyes miniszterekkel? 

Meszerics Tamás szerint Klaus Mangold olyan ember Európában, "mint Habony Árpád Magyarországon", senki nem tudja, hivatalosan kicsoda, a repülőgépe azonban mindig éppen ott áll, ahol lobbitevékenységet végeznek. 

A politikus rámutatott a lobbitevékenység szabályozatlanságára az Európai Unióban, ami szerinte különösen igaz a bizottságra és az Európai Tanácsra. Mint mondta, az európai zöldek már hét éve szorgalmazzák a szigorítást, mert  valószínű, hogy jelentős számban születnek szabályozási koncepciók vagy akár törvénytervezetek lobbiszervezetek irodáiban. Kötelezővé tennék regisztrációjukat, de azt is előírnák, hogy uniós tisztségviselők mandátumuk lejárta után bizonyos ideig le vállalhassanak lobbitevékenységet - tette hozzá. 

A tájékoztatón Ungár Péter szólt a Magyar Nemzet által ismertetett készülő büntetőeljárási törvénymódosításról is, amelyben úgy írnák át a titkos információgyűjtés szabályait, hogy például már gyanú sem lenne szükséges a lehallgatáshoz. Ungár Péter kijelentette: ennek elfogadása csupán a Fidesz közeli oligarchák érdeke, a javaslat célja ugyanis az lehet, hogy könnyen megfigyelhessék vagy akár az adóhivatal könnyebben eltávolítsa a piacról azok konkurenciáit.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!