Előző
Következő
új cikk

Belföld

Acélmű helyett ígéretgyár

Népszava|2017. márc 18. 05:03
[A+ A-]

Néhány hónap múlva itt már gépsoroknak kellene dübörögniük FOTÓK: A SZERZŐ

A 2014-es országgyűlési választás előtt azzal kampányoltak a miskolci Fidesz-jelöltek, hogy újraindítják az acélgyártást Diósgyőrben. Noha Mengyi Roland, a borsodi közgyűlés fideszes elnökének részvételével ünnepélyes alapkőletétel is volt, az állami Eximbank pedig jelentős hitelt adott, nincs nyoma az acélműnek. A terület pusztul, a beruházó hallgat.

Az eredeti tervek szerint idén, a második félévben már üzemelnie kellene a diósgyőri kohászat újraindításaként kommunikált, újonnan megépítendő mini-acélműnek, a Steel Mills-nek. Az 55-60 millió eurós beruházást egy szír-szlovák acélkereskedő Aksam Barakat, a DIGÉP-MSM Diósgyőri Szerszámgépgyárral közösen tervezte. A terv egyik érdekessége, hogy nem az egykori kohászat területén, hanem a szomszédos - de ugyancsak pusztulásra ítélt, egykor hadiipari fellegvárként emlegetett - gépgyárban hozták volna létre. Az üzem felépítésének munkálatai ma még el sem kezdődtek, csupán bontásokat végeztek.

A beruházás költsége 60 millió euró, amelyhez az Eximbank nyújtott 34,9 millió eurós hitelt. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint ebből 5 millió eurós előleget már kifizetettek a fővállalkozó török Germaksan Ltd.-nek, 1,3 milliót pedig az olvasztósori berendezéseket gyártó - a kohászatban ismert - olasz Danielli Ltd.-nek. A tervek szerint évi 320 ezer tonna acélt és 200 ezer tonna hengerelt árut állítana elő az újonnan indítandó miskolci kohászatban. Ahhoz azonban, hogy 2017-ben megkezdődjön a próbaüzem, több feltételnek is teljesülnie kellett volna.

A gyárban 320-350 dolgozó alkalmazását jelentették be, az új állások többsége azonban veszélyes munkahelynek számít, s az új technológia, a számítógépes irányítási rendszer ismerete nélkül sem lehetséges a foglalkoztatás. Arról nem tudni, hogy toborozták-e valahol a munkásokat, vagy jelentkeztek volna ide a munkanélküliek. A két évvel ezelőtt, Mengyi Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés elnökének (A fideszes Voldemort nagyúr néven ismerté vált, s abban az ügyben a napokban meggyanúsított politikus - a szerk.) részvételével megtartott alapkőletétel legfőbb üzenete a munkahely-teremtés volt, hiszen a szír-szlovák üzletember éppen azt ígérte a diósgyőrieknek amit vártak, s amiben még mindig reménykedtek is, hogy a kétszáz év után megszüntetett kohászatot valaki újraindítja.Ez azonban a mai napig csak ígéret maradt.

Talán már az alapkő helye is eltűnt a romok alatt.

Talán már az alapkő helye is eltűnt a romok alatt.

A helyszínen látható jele a romeltakarításnak, de még az alapok sem készültek el a nagy teljesítményű gépek, berendezések számára. Varga László MSZP-s országgyűlési képviselő tavaly a parlament nyári időszakában interpellált is a témával kapcsolatban, de választ valójában nem kapott akkor sem. Megkeresésünkre a jelenlegi helyzettel kapcsolatban elmondta, 2014-ben, egy héttel az országgyűlési választás előtt miskolci Fidesz-jelöltek azzal kampányoltak, hogy újraindítják az acélgyártást Diósgyőrben. Kampányt építettek erre, politikai szórólapokkal, de a beruházás ígérete csak kampánydíszlet volt - hangsúlyozta. Varga szerint egy ilyen méretű vállalkozást nem lehet "beblöffölni" szavazatszerzésért, politikai haszonszerzésért.

Ennél lényegesen nagyobb felelősséggel tartoznak a képviselők, a politikusok a miskolciak felé, akik joggal reménykedhettek, hogy megvalósulhat a miniacélmű. "Több szakember, akikkel a témában konzultáltam, úgy gondolja, hogy egy acélműnek alapos előkészítés után lehetne realitása, fontos alapanyag-beszállítója lehetne például a hazai járműiparnak. Persze ehhez az kell, hogy ne csupán politikai haszonszerzésre használják kormányoldalon az ügyet és valóban a beruházásra, a megvalósításra fordítsák a forrásokat, ne magángazdagodásra. Sajnos mindkét fronton problémát látunk, ha pedig valóban visszaélés történt, akkor a pénzek eddigi felhasználásáról vizsgálatra van szükség" - magyarázta Varga.

Szerettünk volna beszélni Ács Andrással, a DIGÉP Ipari Park, Miskolc Steel Mills tulajdonos-vezetőjével, ám a megbeszélt találkozót lemondta, kérdéseinkre pedig nem válaszolt.

M. Vadas Zsuzsa írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!