Előző
Következő
új cikk

Külföld

Skócia nem áll el a referendumtól

Népszava-információ|2017. márc 18. 05:35
[A+ A-]

Skócia mindenképpen megtartja az újabb függetlenségi népszavazást – jelentette ki pénteken a Skót Nemzeti Párt (SNP) helyettes vezetője a párt tavaszi kongresszusán.

„Theresa May brit kormányfő pánikreakciójából ítélve a tory kormány fél attól, hogy kikérje az emberek véleményét, esélyt adjon a skótoknak, hogy döntsenek saját jövőjükről” – mondta Angus Robertson az aberdeeni tanácskozáson.

A skóciai helyi törvényhozásban többségben lévő nacionalisták ragaszkodnak a voksoláshoz, noha Theresa May brit kormányfő előző nap egy interjúban kijelentette: az EU-kilépési tárgyalások lebonyolítása előtt „nincs itt az ideje” a skót referendumnak. May szerint az hátrányos lenne Nagy-Britanniának és Skóciának egyaránt a Brexit-tárgyalások közepette.

Nicola Sturgeon skót első miniszter, az SNP vezetője hétfőn jelentette be, hogy 2018 őszén-2019 tavaszán Skócia kiírja az újabb népszavazást. A skót kormányzat érvelése szerint Nagy-Britannia akaratuk ellenére vinné ki a skótokat az Európai Unióból, s ez kellő felhatalmazást ad, hogy megkérdezzék a választók véleményét. A tavalyi Brexit-népszavazáson Skóciában az EU-ban maradás hívei voltak többségben, 62 százalék szavazott a kilépés ellen. A népszavazás megrendezéséhez az edinburgh-i helyi kormányzatnak szüksége van a londoni parlament és a brit kormány jóváhagyására. May nem zárta ki a referendum lehetőségét, csak az időpontot vitatta.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!