Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ez most komoly? - Zenét játszik majd az aszfalt a 67-esen

nepszava.hu|2017. márc 17. 17:09
[A+ A-]

Illusztráció/Népszava fotó

A 2-szer 2 sávosra bővülő 67-es számú főút a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 60 milliárd forintból, európai uniós és magyar források felhasználásával valósul meg. Az építkezés kivitelezője a S+S R67 Konzorcium (STRABAG Építő Kft., STRABAG AG és SOLTÚT Kft. közös ajánlattevők) - adja hírül az MTI. Ahogy azt is, hogy ebből az összegből fut arra is, hogy az út Kaposvár felé vezető részén  a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beépít(tet) egy zenélő szakaszt

Amikor az autós ráhajt a Kaposvár felé vezető úton a keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő "bitumen kottára", a Republic együttes A 67-es úton című dalát hallja majd - tudatják, és el is magyarázzák, hogy mindezt hogyan. 

A speciális technológiájú akusztikus vagy zenélő aszfalt zenei hangokat bocsát ki, amikor az autós ráhajt az útra. A kivitelezés során ugyanolyan aszfaltot terítenek le, mint bármely más útszakaszon, azonban a felületet egy gyémántvágóval bemetszik keresztirányban. A hang magassága a barázdák mélységétől és egymáshoz viszonyított távolságától függ. Voltaképpen az aszfaltba vésett mélyedések képezik a kottát, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer.

Ugye milyen nagyszerű?  

A formabontó aszfaltrész - írják - a tervek szerint 2019-re készül el. A fejlesztést követően gyorsforgalmi úton lehet majd közlekedni Kaposvártól az M7-es autópályáig.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!