Előző
Következő
új cikk

Külföld

Látványos "robbanásokkal" folytatódott az Etna kitörése (videó)

nepszava.hu/MTI|2017. márc 17. 18:21
[A+ A-]

Fotó: Marco Di Lauro/Getty Images

Az Etna kráteréből feltörő láva újabb robbanásokat okozott. Ez alkalommal azonban nem sebesült meg senki.  Csütörtökön tíz turista szenvedett sérülést, amikor az Etna forró lávája a vulkáni hegyet takaró hóréteggel találkozott, majd a lávatömeg apró és tüzes kövekre tört, amelyek minden irányba lövedékszerűen szétrepültek.

A február végén felébredő vulkánból előtörő láva már 1800 méteres magasságig folyt le, és a megszokott útvonalon, a vulkán keleti oldalán található Valle del Bove - völgyén ereszkedik lefele, egyre inkább veszítve sebességéből és erejéből.
A szicíliai vulkán tevékenysége Stromboli-típusú, vagyis robbanásszerű kitörések jellemzik. Eugenio Privitera az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (Ingv) szicíliai obszervatóriuma vezetője szerint a turistákat semmilyen veszély nem fenyegeti, ha képzett vezetőkkel mennek fel az Etnára, és biztonsági távolságról figyelik a lávát. Hangsúlyozta, hogy a csütörtöki baleset az utóbbi 18 év alatt a hatodik "robbanás" volt. Hozzátette, hogy az Etna kitörése teljesen lakatlan területen zajlik. A csütörtöki baleset helyszínét mindenesetre lezárták a látogatók előtt. Az Etna minden egyes kitörése turistákat vonz a világ minden tájáról és a helyi idegenforgalmat gazdagítja. Az izzó láva látványa főleg az esti sötétben lenyűgöző. A vulkánhoz legközelebbi Catania repülőtere korábbi forgalomkorlátozását pénteken beszüntették.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!