Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Sárgás árnyalatú a tenyere? - Lehet, hogy beteg, olvasson

nepszava.hu|2017. márc 17. 19:06
[A+ A-]

Illusztráció/Thinkstock

A jelenség hátterében ugyanis Hashimoto-betegség is állhat. Az autoimmun eredetű betegség egy igen gyakori pajzsmirigy probléma, mely tünetek egész széles skáláját sorakoztathatja fel. A betegek többsége a panaszaik miatt akár több orvosnál is járhat, mire kiderül, hogy Hashimoto-betegség áll a rossz közérzetük hátterében. 

A Hashimoto-thyreoditis egy olyan autoimmun betegség, melynek során a szervezet a pajzsmirigyet támadja, így annak krónikus gyulladását idézi elő, és gyakran a szerv alulműködésével jár együtt. Az állapot során a fehérvérsejtek a pajzsmirigy fehérjéi ellen antitesteket termelnek, így azt folyamatosan károsítják. Többségében a női nemet érinti, így valószínű, hogy a genetikai hajlamon túl hormonális okai is vannak a kialakulásának. Sajnos olykor igen hosszú időbe telik, mire diagnosztizálják a betegséget, mivel általános tünetei miatt nehéz felismerni. Gyanú esetén a pajzsmirigy elleni antitesteket szükséges „keresni”, valamint ultrahangos vizsgálatot érdemes elvégeztetni.

Leggyakoribb tünetei

• túlsúly
• fáradékonyság
• depresszió
• alacsony pulzus
• hajhullás
• koncentrációs zavarok
• székrekedés
• menstruációs zavarok/teherbeesési nehézségek
• vetélés

A Hashimoto-betegség kevésbé ismert tünetei

Ödéma, puffadt arc
Sokan küzdenek időről időre azzal, hogy ödémásak lesznek a végtagjaik. A fokozott vízvisszatartást, a boka körüli duzzanatot okozhatja a pajzsmirigy zavara is. A probléma a felső végtagokon is megjelenhet, így a betegség akár kéztőalagút szindrómában is megmutatkozhat, valamint az arc puffadásában is- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.
Sárgás színű bőr
A bőr sárgás elszíneződése sokaknak egyet jelent a májproblémákkal. Pedig Hashimoto-betegség esetén is előfordulhat, ugyanis a zavar az A-vitamin anyagcseréjét is befolyásolja, méghozzá úgy, hogy a béta-karotin nem képes A-vitaminná alakulni. Érdekesség, hogy ekkor jellemzően a tenyereken lehet megfigyelni a sárgás árnyalatot.
Légszomj
A légszomj igen kellemetlen tünet, ami az esetek többségében fokozott testmozgás során alakul ki. Igen ám, de amennyiben már pár perc séta után, esetleg nyugalomban is jelentkezik, úgy az betegségre utalhat. A tünet hátterében hipoxia, azaz oxigénhiányos állapot áll, mivel a Hashimoto-betegség során lágyrész-duzzanat jelentkezik, így kisebb-nagyobb mértékben szűkülhetnek a felső légutak. Az oxigén-ellátottságot tovább csökkenti a folyadékfelszaporodás, a légzőizmok gyengülése, valamint a tüdő tágulékonyságának csökkenése is.

Mi a megoldás?

A Hashimoto-betegség sajnos nem gyógyítható, ám szerencsére könnyen kezelhető, méghozzá úgy, hogy a hiányzó hormonokat gyógyszeresen pótolni szükséges. A betegnek rendszeres kontroll javasolt, ugyanis olykor dózismódosításra van szükség! (Forrás: Budai Endokrinközpont) 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!