Előző
Következő
új cikk

Belföld

81 embert ítéltek börtönre az encsi szocpol-csalás miatt

Népszava|2017. márc 19. 08:33
[A+ A-]

A Miskolci Járásbíróság 52 tárgyalási napot követően március 17-én hirdetett elsőfokú ítéletet az „encsi szocpolos” ügyként elhíresült büntetőügyben – adta hírül a Cívishír portál.

A bűncselekmény célja az állami lakásépítési támogatás jogosulatlan megszerzése volt pénzintézeti hitel felvétele nélkül. Szemben a „fészekrakós” ügyekkel, ahol lakások vásárlása útján valósult meg bűncselekmény, a szocpolos ügyekben lakóépületek építéséhez vették igénybe a gyermekek után járó állami támogatást.

A 82 vádlott között voltak építési vállalkozók, műszaki ellenőrök, az igénylések elkészítésében közreműködők, építésügyi hatósági ügyintézők, felelős műszaki vezetők, építtetők, számlázók.

A vádlottak egy része saját maga és családja jómódú megélhetését biztosította az állam által nyújtott lakásépítési kedvezmény jogtalan megszerzésével 2005 és 2007 között. Az építési vállalkozók olyan többgyerekes családokat vettek rá az építési kedvezmény igénylésére, akik egyébként nem voltak jogosultak a támogatásra, vagy azért, mert saját anyagi forrásuk nem volt az építkezéshez, vagy éppen lakástulajdonnal rendelkeztek.

Az építési vállalkozók ezután a pénzintézet által folyósított összegből minél kevesebb költségben, silány minőségben, alacsony készültségi fokig építettek lakóházakat Encsen és környékén – így Abaújkéren, Felsőgagyon, Forrón, Mérán, Hernádvécsén, Fájon, Hernádpetriben, Szalaszenden, Novajidrányban, Abaújdevecseren –, a fennmaradó összeget pedig szétosztották.

A családok többsége, akik igénybe vették a támogatást, soha nem is akart beköltözni ezekbe a házakba, a „szocpol” igénylésért cserébe az építtetőktől pár százezer forintot kaptak.

Volt olyan ingatlan, amelyben semmilyen közmű – víz, gáz, áram – nem volt bevezetve, több házban nem volt fürdőszoba, konyha, nyílászárókat sem építettek be. Több épület azóta is üresen áll, tárolónak használják.

A polgármesteri hivatal építésügyi hatósági ügyintézői is vádlottjai voltak az ügynek, ők azok, akik feladata volt az építési engedélyek kiadása, a hatósági eljárás lefolytatása, így például a jogerős használatbavételei engedélyek kiadása, mely a támogatás utolsó 10 százaléka a részfolyósításának feltétele is volt.

81 vádlottat a bíróság börtönbüntetésre ítélt, annak tartamát 1 év és 4 év között határozta meg. 43 vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, így 38 vádlott büntetése végrehajtandó szabadságvesztés.
Az ítélet nem jogerős.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!